Śledzie w ziołach i papryce
Jeśli nadal szukacie pomysłów na śledziowe przystawki na wigilijny stół to zapraszam na śledzie w zalewie z octem z konserwową papryką i ziołami. Szybkie, niewymagające wielu składników i bardzo smaczne.
Śledzie w ziołach i papryce
- 4 filety śledzi matias
- 2 łyżeczki majeranku suszonego
- 2 liście laurowe pokruszone
- 4 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka kulek kolorowego pieprzu
- cebula duża
- czerwona papryka konserwowa (3-4 płaty)
- 250 ml oleju
- 3 łyżki octu 10% (lub białego winnego)
Śledzie umyć, zamoczyć w wodzie albo mleku na godzinę. Wyjąć, osuszyć i pokroić w dzwonka. Cebule drobno pokroić w kostkę,a paprykę w paseczki. W miseczce wymieszać olej z octem.
W słoiku ułożyć warstwami śledzie, paprykę, cebulę, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, zioła. Zalać oliwą z octem. Wstawić do lodówki na 2 dni.
Uwielbiam Boże Narodzenie za śledzie właśnie :))
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo!!!
UsuńBardzo ciekawe śledziki. Trzeba kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo!!!
UsuńCzy dodaje Pani ogórka kiszonego do tych śledzi?
OdpowiedzUsuńdo tych śledzi nie dodaje ogórka.
UsuńCzy cebula do tych śledzi ma być surowa czy też ją zeszklić ?
OdpowiedzUsuńu mnie cebula jest surowa, ale można ją sobie zeszklić będzie delikatniejsza.
Usuńniestety te śledzie co zrobiłem ,to totalna porażka,można powiedzieć ,że zmarnowałem produkty
OdpowiedzUsuńprzykro mi ze nie smakowały.
Usuń