piątek, 29 listopada 2013

Kotlety z ryżu

To jedno z popisowych dan mojego męża. Robi je zawsze, kiedy ja nie mam czasu na przygotowanie obiadu albo kiedy w lodówce hula tylko wiatr. Jest tanie, sycące, proste i idealne dla wegetarian i na piątkowy obiad. Polecam te alternatywę domowych kotletów, szczególnie z sosem pomidorowym. 



Kotlety z ryżu w sosie pomidorowym 
  • 2 woreczki ryżu (woreczek 120 g)
  • 2 cebule 
  • bułka tarta
  • 2 jajka (1 jajko na 1 woreczek ryżu
  • 300 g sera żółtego startego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu 
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia


Ryż ugotować na dość miękko z dodatkiem soli. Odstawić, żeby przestygł. Obrać cebulę, pokroić w drobną kosteczkę. Do ryżu dodać posiekana cebule, 2 surowe jajka, starty ser na grubych oczkach, posiekana natka, majeranek, przeciśnięty czosnek, pieprz, sól i tyle tartej bułki, żeby masa stała się dostatecznie spoista do wyrabiania z niej kotlecików, dobrze wyrobić. Etap dodawania bułki każdy musi wyczuć sam. To mogą być 4 łyżki a może być więcej. Zostawić masę na kilka minut, żeby bułka wpiła wilgoć i zespoiła masę zanim będziemy robić kotleciki. Z masy uformować kotlety, jak na mielone. Jeśli się będą rozpadać dodać jeszcze bułki. Nie zrażać się ze masa się mocno klei do rak. Kotlety obtaczać w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem, np pomidorowym, na który przepis znajdziecie tutaj.


Sos pomidorowy
  • oliwa
  • czosnek
  • cebula
  • koncentrat lub pomidory z puszki
  • przyprawy:  zioła prowansalskie
  • szczypta cukru
  • sol i pieprz
  • 2 łyżki śmietany


Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, dodaje posiekany ząbek czosnku i drobno pokrojona cebulę. Podsmażam, następnie dodaje albo puszkę pokrojonych pomidorów albo 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego. Całość doprawiam do smaku solą, pieprzem, cukrem, ziołami i śmietaną. Podgrzewam. Jeśli sos jest gesty to podlewam go chochlą wody żeby się zrobił sos.  Gotowym sosem polać gołąbki.


Każdy z nas może być Superbohaterem. Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia 2013 roku przekazać część swoich zakupów wolontariuszom Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym. A bohaterami tegorocznej akcji będą zwłaszcza: ryż, czekolada, olej oraz konserwy.

14 komentarzy:

  1. w końcu będę musiała wypróbować:) wiele się o tych kotlecikach nasłuchałam, aż mam na takie ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja dziś właśnie robię kotleciki, sos już gotowy, pachnie nim cała kuchnia :)
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na początku obawiałam się, że kotleciki z racji małej ilości głównych składników mogą być dość przeciętne, ale wypróbowałam przepis i są przepyszne. Same w sobie są bardzo smaczne, ale ten sos jeszcze bardziej polepsza smak. Dodałam tylko mniej cebulki, bo miałam 1 bardzo dużą w domu, a też nie jestem przyzwyczajona do ostrych smaków. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. a śmietana to 30 czy 18 czy 12 procent ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śmietana kwaśna 18 lub 12. a można zrobić klasyczny pomidorowy sos bez dodatku śmietany.

      Usuń