niedziela, 27 października 2013

Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką

To już ostatnie podrygi, kiedy można zrobić pyszne, proste ciasto ze śliwkami. Takie ciasto to zwieńczenie pięknej jesieni. Jest łatwe i uda się każdemu. Przepis od Doroty, dopasowany do wymiarów mojej blaszki. Zresztą u niej na blogu można znaleźć fajny przelicznik foremek, jeśli macie blaszkę o innych wymiarach a nie wiecie, jakie ilości składników powinny być na wasza blaszkę. 


Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonka

  • 270 g masła miękkiego 
  • szczypta soli
  • 220 g drobnego cukru 
  • 5 jajek
  • 270 g mąki pszennej
  • 55 g mąki ziemniaczanej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g dowolnych owoców - u mnie śliwki

kruszonka:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła, schłodzonego
  • 50 g cukru pudru

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Owoce przeciąć na pół, wyciągnąć pestki.
Do misy dać miękkie masło i utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier, sol cały czas ucierając. Następnie dodawać stopniowo jajka, ucierając po każdym dodaniu.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać do miski. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać z ciastem.
Blachę u mnie o wymiarach 30 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzch ułożyć owoce, rozcięciami ku górze.
Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki wrzucić do miski, posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki. Ciasto posypać dokładnie kruszonką. Piec w temperaturze 180º C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.


5 komentarzy: