sobota, 28 maja 2011

Ostra zupa syczuańska

Zupa która daje kopa, ostra i kwaśna:) Lubimy ją i co jakiś czas do niej wracamy... bez bicia muszę się przyznać że nigdy nie jadłam oryginału, więc jak smakuje w wydaniu rodowitych chińczyków nie mam niestety pojęcia. ja pierwszy raz ugotowałam ją wg przepisu z książki "Kuchnia chińska - encyklopedia sztuki kulinarnej" z 1992r. i było to dawno temu. Od tego czasu dzięki dostępowi do orientalnych przypraw i widzy z internetu przepis udoskonaliłam i w takim wydaniu smakuje nam ta zupa. Zupa jest ostra, kwaskowata i daje mocno kopa. I oto własnie w niej chodzi. Dodaje do akcji Grumko "Z widelcem po Azji".


Ostra zupa syczuańska
  • 1 l rosołu (najlepiej wywar chiński z tego przepisu
  • 150 g schabu
  • 150 g kapusty pekińskiej
  • 2 cebulki szalotki
  • mała czerwona papryczka chilli
  • 2-3 grzyby mun
  • 150 g makaronu ryżowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1-2 łyżeczki oleju sezamowego
  • pieprz
  • łyżeczka startego imbiru
  • zielona część dymki
  • 2 łyżki oleju do smażenia

marynata do mięsa:

  • łyżka wódki
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka sosu ostrygowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • ząbek czosnku przeciśnięty
  • 1/2 łyzki mąki kartoflanej


Mięso pokroić w grubą zapałke i zamarynować, odstawić na min. 15 minut. Grzyby mun zalac wrzatkiem na około 20 minut. Następnie odcedzić i pociąć w paseczki. Kapustę pokroić w kwadraty, cebulki w piórka, papryczkę drobno posiekać. Zagotować rosół (lub bulion). Rozgrzać w woku olej. Mięso, kapustę, cebule i pqpryczkę podsmażyć metodą stir-fry (ok. 3 minuty). Do rosołu wrzucić to co podsmażyliśmy oraz grzyby, zagotować. Dodać ocet, sos sojowy, olej sezamowy, imbir, pieprz i wszystko razem pogotować jakieś 5 minut. Na koniec do wrzącej zupy wrzucić makaron, który przez 3 minuty w zupie dojdzie do miękkości. Przelać do miseczek, posypać zieloną dymką.


  

4 komentarze: