Zupa z bryndzą

Ten wpis jest dla wszystkich którzy kochają zupy i lubią sobie je urozmaicać. Góralska zupa z bryndzą. Jeśli nie jedliście bryndzy to serdecznie ją polecam szczególnie, gdy będziecie w górskich rejonach, bo większość zadowala się oscypkami tymczasem bryndza czy bunc są równie warte sprobowania. Bryndza to miękki podpuszczkowy ser produkowany z owczego mleka. Można go także kupić już poza górami bo pojawia się w dużych supermarketach. Sama zupa przypomina trochę barszcz biały trochę biełuchę. Będzie tez idealna na święta wieloboczne jako zamiennik żurku. Polecam. Źródło cookido. 

zupa, bryndza, obiad, boczek, ziemniaki, bernika, kulinarny pamietnik


Zupa z bryndzą
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 100 g białego wina wytrawnego
  • 800 ml wody lub bulionu
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego lub jeśli ktoś używa to 1  kostkę bulionową
  • 400 g ziemniaków
  • 400 g sera bryndza
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18% 
  • ½ łyżeczki majeranku, suszonego
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • sól do smaku

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Boczek i ziemniaki pokroić w kostkę ok 1 cm. Na patelni lub bezpośrednio w garnku, w którym będzie gotowana zupa rozgrzać olej. Dodać cebulę, czosnek i boczek. Smażyć 5 minut, mieszając co jakiś czas. Jeśli smażyliśmy na patelni to przełożyć wszystko do garnka. 
Wlać wino, gotować 5 minut. Niech wino odparuje. Podgrzać bulion lub zagotować wodę, wlać do garnka, dodać koncentrat bulionu lub kostkę bulionową, wymieszać. Wsypać ziemniaki, przykryć garnek i gotować na średnim ogniu 20-25 minut aż ziemniaki będą miękkie. 
Dodać bryndzę, śmietanę, majeranek, pieprz i sól, dokładnie wymieszać. Z solą ostrożnie, bo bryndza jest wystarczająco już słona. Gotować całość jeszcze 1 min. Zupę podać bezpośrednio po przygotowaniu. Można dodatkowo posypać skwarkami z boczku. 

zupa, bryndza, obiad, boczek, ziemniaki, bernika, kulinarny pamietnik

zupa, bryndza, obiad, boczek, ziemniaki, bernika, kulinarny pamietnik




6 komentarzy:

  1. Nigdy takiej nie jadłam. Lubię takie nowości chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie zupy, Tą z chęcią spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy bym nie pomyślała, że z bryndzy można zrobić zupkę. Przyznaję, że mnie zaintrygowałaś. Chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto podkręcać smaki, wykorzystując regionalne produkty. Zupa bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej zupki chyba nie jadłam :) pisze że chyba, bo będąc na Słowacji sporo dan jedliśmy z bryndzą i nie pamiętam czy akurat taką jedliśmy :) zupka wygląda bardzo apetycznie I z chęcią bym taką zjadła ale tu bryndzy niestety nie ma :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie pamiętam czy kiedyś taką jadłam. Wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger