Małpi chlebek z bananami (monkey bread)

Odkąd pierwszy raz zrobiłam ten chlebek stał się obowiązkowym elementem  na każdej imprezie czy spotkaniu. Słodki, a nawet bardzo słodki wypiek został tym razem wzbogacony przez dodanie bananów. Wyszedł małpi chlebek z bananami. Monkey bread, bo pod taką nazwą jest znany na całym świecie, rozpowszechniony przez kuchnię amerykańską, mimo że jego pochodzenie jest węgierskie. Historię małpiego chlebka opisałam w tym poście, tam też znajduje się wersja podstawowa. Zapraszam szczególnie wielbicieli bardzo słodkich wypieków. 

malpi chlebek,banany,ciasto drozdzowe,monkey bread, bernika, kulinarny pamietnik


Małpi chlebek z bananami

  • 240 g mleka
  • 330 g letniej wody
  • 20 g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 150 g masła, miękkiego + dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 300 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 450 g mąki pszennej + posypanie blatu
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do natłuszczenia miski
  • 80 g orzechów włoskich łuskanych 
  • 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 2-3 banany


Do garnuszka wlać mleko i 80 g wody, dodać drożdże, 30 g masła i 50 g cukru trzcinowego. Podgrzewać na piecyku na małym ogniu przez 3 minuty cały czas mieszając. Jeśli składniki będą za gorące odstawić na bok na kilka minut. Całość ma lekko ciepła. Następnie przelać masę do misy robota. Dodać mąkę i sól, wyrabiać przez 5 min. W międzyczasie przygotować miskę, którą lekko natłuścić. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1h. Masa powinna podwoić objętość. 

Orzechy, rozdrobnić, potłuc na mniejsze kawałki, wsypać do miski, odstawić.

Do garnuszka włożyć pozostałe 120 g masła, dodać 250 g cukru trzcinowego i cynamon, podgrzewać mieszając cały czas przez 4 minuty. Ma powstać gęsta masa, masło ma się roztopić ale cukier nie.  

W tym czasie formę do babki z kominem (Ø 24-26 cm) natłuścić masłem za pomocą pędzelka, odstawić. Banany pokroić na plasterki, ułożyć na dnie i bokach formy. Cynamonowe masło przelać do głębokiego talerza lub miski i odstawić.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat lub stolnicę, rozwałkować na kształt prostokąta (ok. 50 x 30 cm), pokroić na 7 pasów. Każdy pas ciasta pokroić na 6 równych części, następnie każdą część uformować w kulkę.

malpi chlebek,banany,ciasto drozdzowe,monkey bread, bernika, kulinarny pamietnik

Kulki kolejno zanurzać w cynamonowym maśle, następnie układać w przygotowanej formie na bananach, posypując każdą warstwę 1 łyżką rozdrobnionych orzechów.

malpi chlebek,banany,ciasto drozdzowe,monkey bread, bernika, kulinarny pamietnik

Przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Piec 30-35 min (180°C) lub do momentu, aż chlebek stanie się złotobrązowy. 

Wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie na 5 min, następnie ostrożnie przełożyć na półmisek. Polać wierzch karmelem, który sie wytworzył na dnie foremki. 

malpi chlebek,banany,ciasto drozdzowe,monkey bread, bernika, kulinarny pamietnik

Małpi chlebek podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po ostudzeniu jako słodką przekąskę, jeść odrywając kolejno cynamonowe małe kuleczki. 

malpi chlebek,banany,ciasto drozdzowe,monkey bread, bernika, kulinarny pamietnik

9 komentarzy:

  1. Cudowny. Nie widziałam jeszcze takiego

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda! Nie sądziłam, że wykonuje się go w taki sposób. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bombowy. Nie widziałam jeszcze takiego. Zapowiada się pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajny przepis i śmieszna nazwa! Nigdy nie jadłam, a wygląda rewelecyjnie :-) Na pewno wypróbuję. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz coś takiego widzę :) różne już chleby widziałam ale takiego jeszcze nie :) skoro jest u Ciebie często na imprezy to spróbuję zrobić, może I dla nie wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam! Nigdy nie widziałam! Wygląda oszałamiająco, musi smakować przecudnie! Chyba sobie taki zrobię bo wczoraj kupiłam aż sześć bananów! Serdecznie pozdrawiam Kasia Franiszyn -Luciano

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam inną wersję chlebka bananowego, takiego nigdy nie jadłam. Z przyjemnością wypróbuje ten przepis. Po prostu MAMA

    OdpowiedzUsuń
  8. Już kilka razy piekłam małpi chlebek i zawsze wszystkim polecam. Wielbiciele cynamonek koniecznie powinni spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny kolor. Chlebek zapowiada się smacznie, nie jadłam nigdy takiego

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger