Tort bezowy Dacquoise

Tort dacquoise (czyt. Dakłas) pewnie o nim nie raz słyszeliście) to francuski deser, na który składają się bezy przełożone bitą śmietaną z bakaliami. W moim kremie jest jeszcze dodatek kajmaku (masy krówkowej). Połączenie bezy i kremu jest pyszne, ale tez bardzo słodkie. Słodkie blaty bezowe i słodki krem to słodka bomba, ale ci co lubią takie desery będą zachwyceni. Jeśli chcecie możecie zrezygnować z dodatku kajmaku, wtedy krem będzie mniej słodki. Ten klasyk na pewno przypadnie wam do gustu. Polecam zrobić na wyjątkową okazję na przykład Wielkanoc. Źródło internet. 

  • dacquoise, tort, beza, tort beżowy, ciasto, deser, bernika, kulinarny pamietnik, daktyle

    Tort bezowy dacquoise


    beza : 

    • 6 białek z jajek M
    • 1 szczypta soli
    • 1 łyżeczka octu winnego
    • 300 g drobnego cukru
    • 40 g cukru trzcinowego
    masa:
    • 70 g orzechów włoskich, łuskanych
    • 90 g daktyli, suszonych, bez pestek
    • 400 g sera mascarpone, schłodzonego
    • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
    • 150 g masy krówkowej
    • 1 łyżka kakao naturalnego, niesłodzonego


    Rozgrzać piekarnik do temp.150°C. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

    Orzechy rozdrobnić, przesypać do innego naczynia, odstawić. Daktyle również rozdrobnić. Przełożyć do osobnego naczynia. 


    Do misy robota miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać na max. obrotach do uzyskania sztywnej piany. Następnie zmniejszyć obroty i stopniowo, po jednej łyżce, dodawać oba cukry. Ubijać aż masa stanie się błyszcząca s cukier się roztopi. Na koniec wlać ocet i wsypać 40 g daktyli i delikatnie  wymieszać. 

    Pianę przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, formując 2 okręgi o średnicy ok 20-21 cm i grubości 2 cm.


    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 5 min w 150°C, następnie zmniejszyć temp. do 120°C i piec 90 min. Gdy bezy się upieką, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić blaty bezowe w środku na ok. 1 godz., by się wysuszyły. Następnie wyjąć je z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.


    Do misy robota wlać schłodzoną śmietanę, ubić na sztywno, następnie dodać z lodówki serek mascarpone i masę krówkową. Ubijać na zmniejszonych obrotach aż składniki połączą się w gęsty krem. 

    Dodać pozostałe rozdrobnione daktyle i orzechy, delikatnie wymieszać. 


    Na paterze ułożyć jeden z blatów bezowych. Nałożyć krem, równomiernie go rozprowadzić, przykryć drugim blatem bezowym. Ciasto odstawić do lodówki na min. 3 godz. Przed podaniem tort oprószyć kakao, można udekorować daktylami i orzechami, 

    Tort dacquoise podawać jako deser, delikatnie kroić żeby bezy za bardzo nie popękały. 


    dacquoise, tort, beza, tort beżowy, ciasto, deser, bernika, kulinarny pamietnik, daktyle

    dacquoise, tort, beza, tort beżowy, ciasto, deser, bernika, kulinarny pamietnik, daktyle


    10 komentarzy:

    1. Ciekawa propozycja na deser na Wielkanoc i nie tylko. Widok kuszący. :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Podobny tort a raczej roladę bezową robię tu z przepisu norweskiego, jest obłednie dobra :) przepis Twoj z chęcią zaporzycze :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Bardzo apetycznie wygląda ten tort! Lubię bezowe wypieki, jednak tortu jeszcze nie próbowałam zrobić.

      OdpowiedzUsuń
    4. Rewelacyjny. Nigdy nie jadlam takiego

      OdpowiedzUsuń
    5. Matko ale to musi być dobre! Podejrzewam, że porcja nie może być zbyt duża! Ma zastanowić i zostawić lekki niedosyt i broń Boże nie może spowodować zamulenia, dobrze myślę?

      Pozdrawiam Kasia Ula Franiszyn Luciano

      OdpowiedzUsuń
    6. Klasyka zawsze jest dobra. U mnie też jest bardzo lubiany, chociaż nieco z innymi dodatkami.

      OdpowiedzUsuń
    7. O ja Cię, ale mi smaczka zrobiłaś. Aż żal, że lekarz nie pozwoli, ale może zrobię Rodzinie. Po prostu MAMA

      OdpowiedzUsuń
    8. Jak on pięknie wygląda! podoba mi się dodatek kajmaku. :)

      OdpowiedzUsuń
    9. Taki torcik to ja chętnie bym spróbowała. Niestety nie mam talentu do wypieków

      OdpowiedzUsuń
    10. Idealne ciasto dla miłośników bezy. Połączenie bezy z bakaliami i kajmakiem wygląda przepysznie.

      OdpowiedzUsuń

    Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger