Kanapka z awokado i hummusem z buraka

Nie wiem jak wy, ale odkąd pierwszy raz spróbowałam humusu to go uwielbiam. Za wyjątkowy smak tej bliskowschodniej potrawy odpowiada pasta tahini, która powstaje z ziaren sezamu.  A że uwielbiam sezam, sezamki, olej sezamowy w kuchni azjatyckiej to i nie mogło być inaczej że i hummus bardzo przypadł mi do gustu. Jednak żeby nie było za nudno, widząc jak fajnie można w hummusie łączyć smaki i zmieniać go pod wpływem różnych składników to postanowiłam zrobić tym razem piękną, różową pastę poprzez dodanie słodkiego buraka. Smak rewelacja, wygląd bajeczny, szczególnie gdy podamy go z zielonym awokado. Polecam, bo to śniadanie nie tylko cieszy oczy ale i podniebienie.

hummus, kanapka,burak, sniadanie, wege, wegetarianskie, bernika, tahini, kulinarny pamietnik

Kanapka z awokado i hummusem z buraka
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka odsączonej ciecierzycy
  • 1 płaska łyżka pasty tahini
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ugotowany średni burak
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • awokado
  • czarnuszka
 
Pastę tahini, ciecierzycę, obranego buraka, oliwę z oliwek, szczyptę soli, sok z limonki lub cytryny (ja wolę z limonki) i czosnek włożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę. Jeśli hummus jest zbyt gęsty można dodać nieco wody np. mineralnej. 
Przełożyć do miseczki. Awokado pokroić na plasterki. Kromki chleba posmarować pastą, położyć plasterki awokado, posypać czarnuszką. Można skropić odrobiną oliwy. Smacznego. 

Mała uwaga. Jeśli nie chcecie specjalnie gotować 1 buraka to można kupić już ugotowane i obrane, które często na sklepowych półkach. Pozostałe buraki można wykorzystać do sałatki, czy zupy.

hummus, kanapka,burak, sniadanie, wege, wegetarianskie, bernika, tahini, kulinarny pamietnik


3 komentarze:

  1. Kombinacja buraka i tahini daje nie tylko smaczny, ale również piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne danie na śniadanie. Zachwyci zarówno podniebienie, jak i oczy. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam jeszcze takiej. Zapowiada się smacznie, chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger