Kanapka z awokado i hummusem z buraka
Nie wiem jak wy, ale odkąd pierwszy raz spróbowałam humusu to go uwielbiam. Za wyjątkowy smak tej bliskowschodniej potrawy odpowiada pasta tahini, która powstaje z ziaren sezamu. A że uwielbiam sezam, sezamki, olej sezamowy w kuchni azjatyckiej to i nie mogło być inaczej że i hummus bardzo przypadł mi do gustu. Jednak żeby nie było za nudno, widząc jak fajnie można w hummusie łączyć smaki i zmieniać go pod wpływem różnych składników to postanowiłam zrobić tym razem piękną, różową pastę poprzez dodanie słodkiego buraka. Smak rewelacja, wygląd bajeczny, szczególnie gdy podamy go z zielonym awokado. Polecam, bo to śniadanie nie tylko cieszy oczy ale i podniebienie.
- 400 g ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka odsączonej ciecierzycy
- 1 płaska łyżka pasty tahini
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ugotowany średni burak
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- awokado
- czarnuszka
![kanapka-z-hummusem-z-burakiem hummus, kanapka,burak, sniadanie, wege, wegetarianskie, bernika, tahini, kulinarny pamietnik](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj6Dcn7JxP9UnhpGUhnfs1Bn8O4vMOFI3qNJi92ytQLQY2_MnqNH0_R2cyAFd9jpLME_eydg5c2oO4gd8t8S56a8c0A6c0sERs9-fVHEv3kr6VT5zIb4bcBYdgmx5fuXt3aYA0DUmGE1-pc9lbuQ-umnp0vmMZ4lb12MN_kzqcWbgp5WKIIx3ZQ6tqpGA/w448-h640/Kanapka-z-hummusem-z-burakiem1.jpg)
Kombinacja buraka i tahini daje nie tylko smaczny, ale również piękny kolor!
OdpowiedzUsuńIdealne danie na śniadanie. Zachwyci zarówno podniebienie, jak i oczy. :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze takiej. Zapowiada się smacznie, chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuń