Kanapka z awokado i hummusem z buraka
Nie wiem jak wy, ale odkąd pierwszy raz spróbowałam humusu to go uwielbiam. Za wyjątkowy smak tej bliskowschodniej potrawy odpowiada pasta tahini, która powstaje z ziaren sezamu. A że uwielbiam sezam, sezamki, olej sezamowy w kuchni azjatyckiej to i nie mogło być inaczej że i hummus bardzo przypadł mi do gustu. Jednak żeby nie było za nudno, widząc jak fajnie można w hummusie łączyć smaki i zmieniać go pod wpływem różnych składników to postanowiłam zrobić tym razem piękną, różową pastę poprzez dodanie słodkiego buraka. Smak rewelacja, wygląd bajeczny, szczególnie gdy podamy go z zielonym awokado. Polecam, bo to śniadanie nie tylko cieszy oczy ale i podniebienie.
- 400 g ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka odsączonej ciecierzycy
- 1 płaska łyżka pasty tahini
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ugotowany średni burak
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- awokado
- czarnuszka
Kombinacja buraka i tahini daje nie tylko smaczny, ale również piękny kolor!
OdpowiedzUsuńIdealne danie na śniadanie. Zachwyci zarówno podniebienie, jak i oczy. :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze takiej. Zapowiada się smacznie, chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuń