Ovos rotos czyli portugalskie jajka z sticksami ziemniaczanymi

Ovos rotos to portugalska wersja popularnych na całym półwyspie iberyjskim jajek z ziemniakami. Jest to proste do wykonania danie, które warto przygotować szczególnie u nas na śniadanie. Wystarczą jajka, ziemniaki, papryka, opcjonalnie dobra wędlina (w oryginalnej chorizo). Szukając w necie przepisu na to danie znalazłam bardzo ciekawą wersję, zdecydowanie krótszą w przygotowaniu, a mianowicie zamiast ziemniaków użyto tutaj portugalskich sticksów ziemniaczanych. I ta wersja najbardziej przypadła mi do gustu. Szczególnie, że akurat te chipsy bez problemu można kupić podczas dni kuchni portugalskiej w jednym z dyskontów. I tak powstało pyszne śniadanie, które zdecydowanie przypadło mi do gustu. Następnym razem zrobię koniecznie z chorizo. Podaję proporcje na 2 osoby. 

ovos rotos, portugalia, jajka, ziemniaki, sticksy ziemniaczane, sniadanie, bernika, kulinarny pamietnik


Ovos rotos czyli portugalskie jajka z ziemniakami
  • 150-200 g sticksów ziemniaczanych solonych  (u mnie portugalskie)
  • cebula
  • ½ -1 czerwonej papryki
  • 4 jajka
  • pomidorki koktajlowe
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej (wg smaku)
  • ½ łyżeczki papryki ostrej (wg smaku)
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej (wg smaku) 
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • natka pietruszki (u mnie był koperek)
  • oliwa z oliwek do smażenia
  
 
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, dodać cebulę, zeszklić ja, dodać paprykę, smażyć kilka minut aż zmięknie. Dodać sticksy ziemniaczane, wymieszać, doprawić paprykami i pieprzem. Smażyć 2-3 minuty. Rozsunąć mieszaninę i zrobić miejsce dla jajek. Wbić je pomiędzy ziemniaki ostrożnie, żeby sie nie rozlały. Oprószyć solą i pieprzem. Przykryć i pozwolić jajkom się ugotować. Ja lubię gdy są jeszcze półpłynne. Pomidorki drobno pokroić, ułożyć na górze dania, całość posypać zieleniną. 
 
ovos rotos, portugalia, jajka, ziemniaki, sticksy ziemniaczane, sniadanie, bernika, kulinarny pamietnik

ovos rotos, portugalia, jajka, ziemniaki, sticksy ziemniaczane, sniadanie, bernika, kulinarny pamietnik


6 komentarzy:

  1. Fajne danie i z chęcią je zrobię, może mi wyjdzie tak jak Tobie :) wyglada bardzo apetycznie. Chyba czegoś takiego nie jadłam będąc w Portugalii, ale będę miała na uwadze jak tam dojadę jeszcze raz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ovos rotos jadłam w Portugalii z gotowanymi ziemniakami przysmażonymi na patelni z papryką i jajkami. To sycące i pyszne danie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Potrawa wygląda naprawdę pysznie, warto spróbować, kusi :)))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Często bywam w Portugalii, ale takiego dania jeszcze nie jadłam. Muszę poszukać następnym razem. Wszystko wygląda bardzo apetycznie I chętnie spróbuję. Zdecydowanie ta wegetariańska wersja przypadła mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  5. No i bardzo elegancko! Strasznie mi się podoba takie śniadanie przede wszystkim dlatego że są tamte bardzo aromatyczne sticksy. Bardzo je lubię ale nie wpadłabym na pomysł żeby wykorzystać je w ten sposób. To jest genialne oszczędza kupę czasu a przy okazji nasz smak jest już razem z nami od samego rana!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak tylko uda mi się kupić sticksy będę wiedziała co zrobić. Dziękuję za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger