Przebój tiktoka makaron z pieczoną fetą i pomidorami

Do sprawdzenia tego przepisu, przeboju z tiktoka zabierałam się rok. Ale w końcu się udało i nie żałuję, bo ten makaron jest pyszny, żałuję za to że tak późno. Jedliśmy go już 2 razy w tym tygodniu. Jeśli o nim jeszcze nie słyszeliście to żałujcie. Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami wymyśliła fińska isntagramerka i tiktokerka Jenni Häyrinen w trakcie pandemii. Jej przepis spotkał się z tak ogromnym zainteresowaniem, że był moment, w którym w Finlandii zabrakło w sklepach sera feta. Przepis bije rekordy oglądalności i powielania w social-mediach, bo naprawdę jest świetny. Minimum składników i pracy a maksimum zadowolenia i smaku. Polecam każdemu.

makaron, spaghetti, feta, pomidory, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Przebój tiktoka makaron z pieczoną fetą i pomidorami  

  • 250-300 g ulubionego makaronu np. spaghetti
  • pomidorki koktajlowe (wg uznania ale tak 250 g najmniej) 
  • kostka sera feta ok 200 g  
  • oliwa z oliwek 
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta pieprzu do smaku
  • szczypta soli do smaku
  • listki bazylii opcjonalnie

 

Nie podaję wam dokładnych proporcji, bo to zależy tak naprawdę od was ile ugotujecie makaronu, ile dodacie pomidorków, ile wlejecie oliwy czy 3 łyżki czy może ½ szklanki. I tak całość wyjdzie pyszna. Tylko pamiętajcie feta ma być oryginalna a nie produkt feto podobny. Sam przepis możecie dowolnie modyfikować np dodając chili, szpinak, pomidory suszone, czy inne ulubione dodatki.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190-200 st C. Na środek naczynia żaroodpornego włożyć kostkę sera feta, dookoła wsypać pomidorki koktajlowe (również obrane ząbki czosnku jeśli je dodajemy). Całość polać oliwą z oliwek (nie oszczędzać) i doprawić oregano, solą i pieprzem.

makaron, spaghetti, feta, pomidory, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Naczynie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 30-35 minut w 190-200 stopniach. 

makaron, spaghetti, feta, pomidory, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

W międzyczasie ugotować ulubiony makaron. 

Po upieczeniu składników, wyjąć naczynie żaroodporne z piekarnika i wszystko ze sobą wymieszać, rozgniatając widelcem fetę, tak by powstał gęsty sos. 

makaron, spaghetti, feta, pomidory, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Do sosu dodać ugotowany makaron.  Jeszcze raz całość dokładnie wymieszać. Można dodać posiekaną bazylię.  Smacznego!

makaron, spaghetti, feta, pomidory, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


6 komentarzy:

  1. Lubię każdy ze składników tej zapiekanki, więc na pewno ją wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. No ciekawa jestem tego dania ;) wyglada fajnie i wszystkie składniki mi pasują ;) nic tylko robić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tutaj wszystko mi pasuje! Mniej więcej mogę sobie wyobrazić smak tego makaronu! Ale aby go poczuć chyba będę musiała zrobić to osobiście do mojej kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas nie przeszłyby upieczone pomidorki, dlatego nie robię tego dania. Całą rodziną wolimy jak są soczyste i "chrupią" pod zębami;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie korzystam z TikToka, więc nie wiedziałam, że to przebój, ale wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe, mocno ziołowe, zapychające, szybkie. Ale nie trafi do moich ulubionych dań. Fajnie jednak było spróbować czegoś nowego :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger