Mięso w sosie własnym

Mięso w sosie własnym to klasyk na polskim stole. Rzadko robię to danie a szkoda bo jest pyszne. Wykorzystuję najczęściej do niego wieprzową łopatkę ale nada się także karczek czy szynka. Danie jest proste, pyszne i nadaje się na każdą okazję, od codziennego obiadu po uroczystą okazję. Kto kocha polską kuchnię ten się nie zawiedzie.   

ziemniaki, lopatka, bernika, miobiad, mieso, sos wlasny, kulinarny pamietnik

Mięso w sosie własnym 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki tymianku suszonego 
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • mąką do oprószenia mięsa
  • olej do smażenia
  • 1-2 szklanki szklanki wody lub bulionu

Mięso pokroić na plastry i lekko rozbić dłonią. Oprószyć solą, pieprzem, obtoczyć każdy kawałek w mące. Cebulę pokroić w piórka. 

Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, smażyć przez 5 minut z każdej strony. Zdjąć mięso z patelni, a na patelnię dodać jeszcze 1 oleju, włożyć cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż się zeszkli. Następnie włożyć do niej mięso. Wlać wodę lub bulion, wsypać tymianek, paprykę słodką, dodać liść laurowy i ziele angielskie, wymieszać, przykryć patelnię i całość dusić na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia nie mieszać i w razie potrzeby dolewać niewielkie ilości wody. Gotowe danie doprawić opcjonalnie solą lub pieprzem i podać z puree ziemniaczanym polane obficie sosem i posypane posiekaną natką pietruszki. 

ziemniaki, lopatka, bernika, miobiad, mieso, sos wlasny, kulinarny pamietnik

ziemniaki, lopatka, bernika, miobiad, mieso, sos wlasny, kulinarny pamietnik


1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis - wypróbowałem i wyszło bardzo dobre :)
    W liście składników brakuje ziela angielskiego oraz pietruszki, które pojawiają się w przepisie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger