Surówka z kiszonej kapusty z dynią

Zapraszam dzisiaj na surówkę z kiszonej kapusty z dynią. Jesień to najlepsza pora na jedzenie potraw z dużą ilością witamin szczególnie witaminy C, wzmacniającej naszą odporność.  Dlatego kapusta kiszona, najlepiej domowa to jej najlepsze źródło. A jeśli dodamy do tego jeszcze dynię, czyli niekwestionowaną królową jesiennej kuchni to będzie to istna bomba witaminowa. 

obiad, kapusta kiszona, kapusta, dynia, surowka, salatka, bernika, kulinarny pamietnik

Surówka z kiszonej kapusty z dynią

  • 1 szklanka startej na grubych oczkach dyni
  • 1 marchewka
  • cebulka dymka (biała i zielona część)
  • biały pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub lnianego
  • szczypta cukru
  • natka pietruszki

 

Dynię umyć, obrać, wybrać pestki, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulkę dumkę i natkę pietruszki pokroić drobno. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, drobno pokroić, posypać cukrem, wymieszać z dynią, dymką, natka i olejem. 

obiad, kapusta kiszona, kapusta, dynia, surowka, salatka, bernika, kulinarny pamietnik

obiad, kapusta kiszona, kapusta, dynia, surowka, salatka, bernika, kulinarny pamietnik


2 komentarze:

  1. Zrobiłam te surówkę, wyszła bardzo dobra i najważniejsze że przemyciłam w niej dynie, a dzieci za nią nie przepadają. A tutaj zjadły. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger