Jajecznica z rydzami

Jajecznica z rydzami to jest coś o czym marzyłam od kilku sezonowych grzybowych. Jadłam ja zaledwie kilka razy w życiu, gdy tata wracał z grzybobrania bogatszy o wiaderko rydzów i był to najlepszy posiłek  następnego dnia. Dlatego gdy wróciliśmy z Wierchomli to część grzybów przeznaczyłam od razu na pyszne weekendowe śniadanie, czyli najlepszą jajecznicę z rydzami. Robi się ją tak samo jak każdą inną, ale najważniejsze by dobrze oczyścić grzyby i część małych kapeluszy usmażyć w całości. Danie zyskuje wtedy na smaku i atrakcyjności. Jeśli będziecie mogli zaopatrzyć się jeszcze w rydze nie wahajcie się ani chwili i przygotujcie jajecznicę z rydzami. Bo rydze należą do najszlachetniejszych grzybów zaraz po borowikach. Chociaż u mnie są chyba na pierwszym miejscu. 

jajecznica, jajka, rydze, grzyby, sniadanie, bernika, kulinarny pamietnik,

Jajecznica z rydzami

  • 4 jajka
  • 100 g rydzy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • natka pietruszki

 

Cebulę drobno posiekać. Rydze dokładnie oczyścić, najlepiej przepłukać i ściereczką lub ręcznikiem kuchennym wytrzeć wszelkie zabrudzenia i osuszyć na ręczniku kuchennym. Mniejsze kapelusze zostawić w całości, większe pokroić na paski. Cebulę posiekać w kostkę. 
Na patelni rozgrzać masło, dodać rydze i je podsmażyć, delikatnie posolić. Kapelusze w całości można teraz zdjąć z patelni i odstawić na bok. Następnie dodać cebulę, wymieszać z grzybami, zeszklić. Jajka rozbełtać w miseczce z solą i pieprzem, po czym wlać na patelnię do grzybów. Wymieszać, smażyć do ulubionego stopnia ścięcia jajek. Na koniec dodać kapelusze. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki. 

jajecznica, jajka, rydze, grzyby, sniadanie, bernika, kulinarny pamietnik,


7 komentarzy:

  1. Chętnie bym się wprosiła na takie danie, w naszym rejonie o rydzach mogę jedynie pomarzyć, ale podgrzybków jest za to całkiem sporo

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jajecznicę z rydzami. Mniammmm...U nas rydze można kupić na bazarze, nie trzeba samemu na nie chodzić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam rydze i największą przyjemnością jest dla mnie ich zbieranie.
    Smakują wybornie i jak tylko jest sezon, to mam je w mojej kuchni.
    Cudowny pomysł na jajecznicę :-)
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  4. Jajecznica wygląda wspaniale, spróbowałabym z ogromną przyjemnością, bo nigdy wcześniej nie jadłam. U mnie jajecznica z kurkami :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rudy,rudy rydz...mam na rydza smaka a w poniedziałek zaczynam urlop w Polsce i znajdę sobie rydza na takie Królewskie śniadanko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj, nigdy nie jadłam jajecznicy z rydzami i Dodam jeszcze że nigdy nie jadłam jajecznicy z żadnym grzybem Twoje jajeczko obłędnie wygląda. Jajecznica z rydzami będzie mi się dzisiaj śniła i będzie to coś czego będę potrzebować jutro rano! No ale niestety ani Rydza ani jajek😅

    OdpowiedzUsuń
  7. Jajka są dobre pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger