Placki ziemniaczane z indyczym gulaszem curry

Jedliście kiedyś placki ziemniaczane z gulaszem curry pachnącym Indiami? Nie? To musicie koniecznie zrobić. Same placki ziemniaczane to po prostu placki, tymczasem gdy połączymy je z gulaszem ze wschodnimi przyprawami zyskują całkiem inny smak i świetnie się razem komponują. Więc następnym razem zamiast jeść je z tradycyjnym gulaszem po węgiersku zróbcie je z curry. Zapewniam że będzie wam smakowało. 

obiad, curry, placki, ziemniaki, placki ziemniaczane, gulasz, indyk, piers z indyka, bernika, kulinarny pamietnik

Placki ziemniaczane z indyczym 
gulaszem curry

placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka 
  • 4 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • pieprz świeżo mielony
  • olej do smażenia
gulasz:
  • ok 600g piersi indyka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki oleju
  • 500 ml bulionu/rosołu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • cebulka dymka

  

Indyka i paprykę pokroić na kawałki, w większą kostkę jak na gulasz. Cebule i czosnek pokroić drobno w kostkę. Do garnka wlać olej, dodać cebulę, zeszklić, następnie dodać czosnek i indyka. Kiedy mięso się podsmaży, dodać liście laurowe, ziele angielskie, paprykę, curry, słodką i ostrą paprykę, kumin smażyć razem 2-3 minuty. następnie wlać bulion i dusić gulasz na małym ogniu, pod przykryciem przez ok 45 min, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie do gulaszu dodać śmietanę, całość wymieszać. Jeśli sos będzie za rzadki można zagęścić odrobina mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Gulasz podawać ze smażonymi plackami ziemniaczanymi, całość posypać posiekaną cebulą dymką. 

Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce do miski, trochę je odsączyć ze skrobi. Cebulę obrać i również zetrzeć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wbić jajka, wymieszać, dodać mąkę, sól i świeżo mielony pieprz. Ponownie całość wymieszać. Rozgrzać olej na patelni i układać łyżką porcje ciasta na gorący olej i smażyć na rumiane placki, w połowie je odwracając na drugą stronę. 

obiad, curry, placki, ziemniaki, placki ziemniaczane, gulasz, indyk, piers z indyka, bernika, kulinarny pamietnik

obiad, curry, placki, ziemniaki, placki ziemniaczane, gulasz, indyk, piers z indyka, bernika, kulinarny pamietnik


16 komentarzy:

  1. Pyszny pomysł na niebanalny obiad. Zachęcająco się prezentuje to danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, dokładnie prosto, pysznie i niebanalnie.

      Usuń
  2. Pomysł świetny, bo placki z gulaszem u nas są bardzo lubiane, choć nie robiłam z indyka trochę suchy mi się wydaje, a curry, unikam. Ja lubię, ale moja rodzina prycha i tyle kłopotu jak zrobię pod siebie one nie zjedzą i mam drugie tyle roboty, jak pod nie to ja chodzę głodna, albo niedosmaczona, takie życie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj w tym wydaniu indyk absolutnie nie jest suchy, świetnie sprawdza sie gulaszach czy curry, sama sie przekonaj. Polecam.

      Usuń
  3. Lubię placki ziemniaczane, ale w takim wydaniu nie jadłam.
    Super składniki i znakomity pomysł.
    Koniecznie zrobię.
    Dzięki za ciekawy przepis :-)
    Irena- Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, i polecam szczególnie że pewnie nie są wam obce dania kuchni wschodu, Indii więc powinno wam takie spolszczone danie smakować.

      Usuń
  4. U mnie wszyscy kochają placki ziemniaczane, ale z takim gulaszem jeszcze nie robiłam. Wygląda bardzo smakowicie i chętnie go zrobię. Tylko pytanie, czy ta ostra papryka musi być, czy można ją ominąć? Niestety rodzinka nie lubi ostrych przypraw i dań :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z gulaszem jakimkolwiek koniecznie. Placki kochają gulasze.

      Usuń
  5. Oj nie jadłam czegoś takiego:) mkze podobne i nazywa się tovu nas placek po cygansku. Pewnie słyszałaś o takim daniu to nie będę pisać co to takiego :) danie ciekawe i pewnie smakuję wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasz placek po cygańsku oczywiście ze znam i bardzo lubię. To jest trochę podobne aczkolwiek inne.

      Usuń
  6. Placki ziemniaczane, indyk i curry - pyszne połączenie. Chętnie wypróbuję Twój przepis :) Bardzo smacznie wygląda, świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny a placki polecam szczerze.

      Usuń
  7. Kocham placki ziemniaczane i bardzo chętnie spróbuję je w takiej wersji, którą proponujesz. Wydaje się pyszne :))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wydaje sie, to połączenie naprawdę jest pyszne. Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Super sie prezentuje. Bardzo lubie takie dania. I nie tylko ja! Moj maz i dzieci tez! wiec chetnie rodzinnie wyprobujemy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, koniecznie wypróbujcie i daj znać czy smakowało.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger