Sałatka z serem bałkańskim
Będąc na wakacjach w Bułgarii zakochałam się tam w sałatce szopskiej. I szczerze nie wiem, która jest lepsza, grecka czy szopska. Obie są wyjątkowe, niby te same składniki, tylko sery inne ale każda warta uwagi. Ser do sałatki greckiej fetę daje sie w plastrach, a do szopskiej ser szopski trze się na tarce na warzywa. Dlatego też przywiozłam z wakacji ser szopski i wykorzystałam go ostatnio do takiej mojej wersji sałatki. Dodałam do niej też podpieczony grecki ser halloumi, żeby była bardziej ciekawa smakowo. A jeśli tesknicie za smakami Bułgarii to sam ser można już spokojnie kupić w sklepach internetowych z asortymentem bałkańskim.
- 250 g mixu sałat
- 1-2 pomidory malinowe
- ogórek zielony
- zielona cebulka
- ser halloumi
- ser bułgarski szopski
- czubryca
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Na talerz wysypać mix sałat. Ogórka pokroić w plasterki, pomidora w kostkę lub ćwiartki, cebulkę zieloną drobno pokroić. Rozgrzać patelnię, ser halloumi pokroić na plastry i na podsmażyć na patelni na złoty kolor. Warzywa ułożyć na sałacie, ułożyć plasterki halloumi, na środek na tarce zetrzeć ser bałkański, posypać wszystko czubrycą, solą i pieprzem, skropić oliwą.
Uwielbiam grecką sałatkę bo często do Grecji jeździmy, ale w Bułgarii jeszcze nie byłam, a chętnie bym wypróbowała ser szopski i taką sałatkę. Ciekawe jak smakuje. Anita.
OdpowiedzUsuńPolecam poszukać bo jest w sklepach i przygotować sobie taka sałatkę. chociażby najprostszą oryginalną.
UsuńOj w Bułgarii to było moje najlepsze jedzenie:-)
OdpowiedzUsuńno proszę, myślałam że kochasz bardziej inne regiony Europy.
UsuńNa wczasach w Bułgarii zajadałam sie sałatką szopską i tym serem. jeśli można go kupić w Polsce to chętnie ją zrobię. Dzięki za przypomnienie o tym serze.
OdpowiedzUsuń