Sałatka z serem bałkańskim

Będąc na wakacjach w Bułgarii zakochałam się tam w sałatce szopskiej. I szczerze nie wiem, która jest lepsza, grecka czy szopska. Obie są wyjątkowe, niby te same składniki, tylko sery inne ale każda warta uwagi. Ser do sałatki greckiej fetę daje sie w plastrach, a do szopskiej ser szopski trze się na tarce na warzywa. Dlatego też przywiozłam z wakacji ser szopski i wykorzystałam go ostatnio do takiej mojej wersji sałatki. Dodałam do niej też podpieczony grecki ser halloumi, żeby była bardziej ciekawa smakowo. A jeśli tesknicie za smakami Bułgarii to sam ser można już spokojnie kupić w sklepach internetowych z asortymentem bałkańskim. 

salatka, obiad, ser, szer szopski, houlumi, bernika, kulinarny pamietnik

Sałatka z serem szopskim

  • 250 g mixu sałat
  • 1-2 pomidory malinowe
  • ogórek zielony
  • zielona cebulka
  • ser halloumi
  • ser bułgarski szopski 
  • czubryca
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

 

Na talerz wysypać mix sałat. Ogórka pokroić w plasterki, pomidora w kostkę lub ćwiartki, cebulkę zieloną drobno pokroić. Rozgrzać patelnię, ser halloumi pokroić na plastry i na podsmażyć na patelni na złoty kolor. Warzywa ułożyć na sałacie, ułożyć plasterki halloumi, na środek na tarce zetrzeć ser bałkański, posypać wszystko czubrycą, solą i pieprzem, skropić oliwą. 

salatka, obiad, ser, szer szopski, houlumi, bernika, kulinarny pamietnik

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam grecką sałatkę bo często do Grecji jeździmy, ale w Bułgarii jeszcze nie byłam, a chętnie bym wypróbowała ser szopski i taką sałatkę. Ciekawe jak smakuje. Anita.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam poszukać bo jest w sklepach i przygotować sobie taka sałatkę. chociażby najprostszą oryginalną.

      Usuń
  2. Oj w Bułgarii to było moje najlepsze jedzenie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no proszę, myślałam że kochasz bardziej inne regiony Europy.

      Usuń
  3. Na wczasach w Bułgarii zajadałam sie sałatką szopską i tym serem. jeśli można go kupić w Polsce to chętnie ją zrobię. Dzięki za przypomnienie o tym serze.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger