Prąd, węgiel czy gaz? Wybierz grill idealny dla Ciebie!

Na rynku mamy kilka typów urządzeń grillowych. Do wyboru są grille tradycyjne, grille gazowe oraz grille elektryczne. To, który z nich będzie odpowiedni dla nas, zależy od kilku czynników. 

grill, weber, bernika, kulinarny pamietnik

Prąd, węgiel czy gaz? Wybierz grill idealny dla Ciebie!

Grill węglowy – dla kogo?


Tradycyjne grille, które są opalane za pomocą węgla czy brykietu, to wciąż najczęściej wybierany rodzaj tego typu urządzeń. To grille węglowe są tymi, które najbardziej kojarzą nam się z dzieciństwem. Dla wielu osób stanowią jedyne rozwiązanie, ponieważ pozwalają na cieszenie się tradycjami związanymi z grillowaniem, tworzą niepowtarzalny klimat. 


Grille węglowe są zazwyczaj stosunkowo tanie. Warto jednak wziąć pod uwagę, że te najtańsze, kupowane za grosze na stacji benzynowej, nie będą nam długo służyły. Często są jednorazowe. Jeśli grillować zdarza nam się częściej niż raz w roku, powinniśmy rozejrzeć się za lepszej jakości grillem. Dzięki temu zarówno proces rozpalania, jak i przyrządzania potraw będzie o wiele łatwiejszy. W zakresie cenowym od 500 do 1500 zł znajdziemy idealny model grilla węglowego w ofercie firmy Weber. Te bardziej innowacyjne modele pozwalają nawet traktować grill jako urządzenie wielofunkcyjne. To dzięki zastosowanemu w nich systemowi GBS (Gourmet BBQ System), który pozwala wymieniać element rusztu na wkłady GBS tak, by można na nim było przyrządzić wszystko, od zupy po słodkie gofry. 


Niektórzy obawiają się, że grille węglowe są niebezpieczne dla zdrowia. Tymczasem same grille nie powodują żadnych chorób. Negatywny wpływ na nasz organizm może mieć niskiej jakości materiał opałowy. Dlatego również w tym przypadku warto zdecydować się na produkt zaufanej marki. Weber ma w swojej ofercie zarówno wysokiej jakości węgiel drzewny, jak i brykiet. 


grill, weber, bernika, kulinarny pamietnik


Grill gazowy – dla kogo?


Grille gazowe to prawdziwa gratka dla tych, którzy nie lubią spędzać wiele czasu na rozpalaniu oraz pilnowaniu urządzenia. Grille marki Weber rozpalają się przy użyciu jednego przycisku. Dzięki temu grillowanie staje się dziecinnie proste.


Grille gazowe są droższe niż tradycyjne. Ich koszt sięga od 5 do 6,5 tys. zł. W zamian dostajemy jednak łatwe w obsłudze, niezawodne urządzenie, które dzięki dużej powierzchni grillowania pozwala cieszyć się biesiadą nawet dla kilkudziesięciu osób na raz. Dodatkowo grille gazowe marki Weber czyszczą się właściwie same. Wystarczy rozpalić grill do najwyższej temperatury. Sprawi to, że resztki jedzenia wypalą się a pozostały popiół usuniesz z łatwością za pomocą szczotki.


Wiele osób obawia się jednak, że potrawy przygotowane na grillu gazowym nie będą smakowały tak, jak te z grilla tradycyjnego. Nic bardziej mylnego. Jedzenie przyrządzone na grillu gazowym nie traci wspaniałego smaku i aromatu, który tak lubimy. Warto szukać grilla wyposażonego w szyny aromatyzujące jak grille gazowe marki Weber. Skapujące z jedzenia soki trafiają na szyny i podgrzewają się na nich po czym wracają do potrawy i nadają jej soczystość i idealny grillowy smak.


grill, weber, bernika, kulinarny pamietnik

Grill elektryczny – dla kogo?


Grill elektryczny to rozwiązanie dla osób, które lubią nowinki technologiczne, a przede wszystkim dla osób mieszkających w miastach. Z tego typu urządzeń można bowiem korzystać nawet na balkonach. Dzięki nim przez cały rok możesz cieszyć się doskonałym smakiem grillowych dań.


Grille elektryczne są droższe od węglowych, lecz tańsze od gazowych. Ich ceny w ofercie marki Weber sięgają od 1,5 tys. do 2,5 tys. zł. Są to urządzenia ekologiczne, łatwe w obsłudze, o ile tylko mamy dostęp do źródła prądu, a także proste do czyszczenia. 


grilll, weber, bernika, kulinarny pamietnik

Jeżeli interesują Cię ciekawostki ze świata grillowania, najnowsze innowacje i pyszne przepisy zapisz się do newslettera na stronie weber.com. Wszystkie trafią bezpośrednio na Twoją skrzynkę mailową!

grill, weber, bernika, kulinarny pamietnik

Artykuł sponsorowany.

10 komentarzy:

  1. Grille Webera są świetne, miałam okazję korzystać z takiego grilla i właśnie zastanawiamy się nad zakupem

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety, nie mam nawet balkony, żeby postawić grilla, ale fakt, gdybym miała to wybrałabym chyba elektryczny, nigdy jakoś nie miałam obchodzić się ze zwykłym, a gazowe to jednak wyższa szkoła jazdy...

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm... jednak jestem tradycjonalistką i zdecydowanie wybieram grill klasyczny, węglowy, chociaż może najmniej zdrowy ;) Jednak myślę, że potrawy na nim przygotowane mają niepowtarzalny smak i zapach :)
    Pozdrawiam ciepło,Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię grillowane mięso, a przeważnie warzywa, ciężko mi wybrać.
    Ostrzegają przed grillem, ale i tak będę jadła.
    Ja wybieram grill elektryczny, chociaż pamiętam zapach węgla. To było cudne grillowanie.
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie węgiel i elektryczny. Z grilla korzystam okazjonalnie. Ale czasami lubię poszaleć z jedzeniem z rusztu.

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas mistrzem grilowania jest mój mąż. Na wszystkich imprezach i nie tylko u nas on griluje. Może to głupio zabrzmi ale tam gdzie chodzimy nikt nie potrafi ugrilować mięsa :) a jaki gril jest najlepszy dla mojego "kucharza" mówi że tylko węglowy, a grilowal na wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oczywiście wszystko zależy od ceny niestety, z mężem planujemy zakupienie pięknego grilla zasilanego gazem. Obecnie mamy węglowy i w zupełności wystacza,ale chcielibyśmy mieć taki z możliwością wędzenia mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie grill tylko węglowy. Nie przemawiają do mnie ani gazowe, ani elektryczne. Troszkę dymku to jest to, co dodaje pazura każdemu daniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. U nas króluje już od wielu lat gril elektryczny. Łatwy w obsłudze I czyszczeniu. Można zabrać go ze sobą na wakacje, a zimą bez problemu grilować w domu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ mnóstwo cennych informacji. Mój ostatni grill był elektryczny i byłam z niego bardzo zadowolona. Teraz kusi mnie gazowy, ale muszę jeszcze raz spokojnie poczytać i rozważyć :) To już spory wydatek, ale kusi, oj kusi :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger