Zupa słodko-kwaśna z kurczakiem

Przepis na te zupę słodko-kwaśną to próba odtworzenia zupy, którą kiedyś jadłam w chińskiej restauracji. Same składniki problemem nie były, gorzej było z jej odprawieniem, bo każdy z ma przecież inny smak. I jeśli sie zdecydujecie ją przygotować to pamiętajcie że ilość sosu sojowego, octu, sosu chińskiego czy limonki jest zależna od tego, jak intensywny smak mają pozostałe składniki zupy, jak wy lubicie jeść i jak mocny ma być ten smak. Dlatego zachęcam do eksperymentowania i dodawania stopniowo przypraw, tak by każdy każdy smak i słodki i ostry i kwaśny były wyczuwalne ale jednocześnie współgrały ze sobą. Wtedy będzie idealna.

zupa, obiad, chinska, azjatycka, ostro-kwasna,bernika, kulinarny pamietnik, makaron, sojowy

Zupa azjatycka słodko-kwaśna z kurczakiem

  • 1 l rosołu/bulionu
  • 1-2 piersi z kurczaka (ok 200g)
  • 150 g kapusty pekińskiej
  • 2 cebulki szalotki lub 1 cebula
  • 1 mała czerwona papryczka chilli
  • garść marchewki pokrojonej w słupek lub zapałkę
  • garść papryki czerwonej pokrojonej w paseczki 
  • 2-3 grzyby mun
  • 150 g makaronu sojowego lub ryżowego lub innego chińskiego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1-2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego tajskiego lub chińskiego
  • pieprz do smaku
  • łyżeczka startego imbiru
  • zielona część dymki
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sok z limonki do smaku
marynata do mięsa:
  • łyżka wódki
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka sosu ostrygowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • ząbek czosnku przeciśnięty
  • 1/2 łyżki mąki kartoflanej



Mięso pokroić w na niewielkie kawałki i zamarynować, odstawić na min. 15 minut. Grzyby mun zalać wrzątkiem na około 20 minut. Następnie odcedzić i pociąć w paseczki. Kapustę pokroić w kwadraty, cebulę w piórka, papryczkę drobno posiekać. 

Zagotować rosół (lub bulion). Rozgrzać w woku olej. Mięso, kapustę, cebulę, marchewkę, paprykę i papryczkę podsmażyć metodą stir-fry (ok. 3 minuty).

Do rosołu wrzucić zawartość patelni oraz grzyby, zagotować. Dodać ocet, sos sojowy, olej sezamowy, imbir, sos słodko-kwaśny, pieprz i wszystko razem pogotować ok 10 minut. Na koniec do wrzącej zupy dodać makaron, który przez 3 minuty w zupie dojdzie do miękkości. Zupę doprawić sokiem z limonki. Gotową przelać do miseczek, posypać posiekaną zieloną dymką. 


zupa, obiad, chinska, azjatycka, ostro-kwasna,bernika, kulinarny pamietnik, makaron, sojowy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger