Letnie warsztaty z Tomkiem Jakubiakiem i Polmlek

1 lipca odbyła się druga tura warsztatów z firmy Polmlek prowadzona przez fantastycznego kucharza Tomka Jakubiaka. I jak zwykle było świetne towarzystwo, przepyszne przepisy, mnóstwo śmiechu i cudownie spędzony czas. Tym razem towarzyszyła mi w tym gotowaniu córka. 

warsztaty, truskawki, tomek jakubiak, nalesniki, chlodnik, salatka, bernika, kulinarny pamietnik

Firma Polmlek zaprezentowała nam swoją ekologiczną maślankę, kefir i mleko i w oparciu o te produkty przygotowane były proste i letnie dania, ale jak zwykle - jak to w przypadku Tomka - kompletnie nieoczywiste, z lekkim pazurem i twistem. Wszystkie zakochałyśmy się w genialnych naleśnikach, które polecam szczególnie. 

warsztaty, truskawki, tomek jakubiak, nalesniki, chlodnik, salatka, bernika, kulinarny pamietnik

warsztaty, truskawki, tomek jakubiak, nalesniki, chlodnik, salatka, bernika, kulinarny pamietnik

Chłodnik maślankowy z pieczonym czosnkiem, ogórkiem i marynowanym pstrągiem

  • 1/2 litra maślanki (u nas naturalna maślanka eko Lacpol)
  • główka młodego czosnku
  • oliwa
  • sól morska
  • 4 ogórki gruntowe
marynowany pstrąg:
  • 1 filet wędzonego pstrąga
  • pieprz młotkowany (może być świeżo mielony)
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu
  • świeżo starta skórka z limonki
dodatki:
  • 2 ugotowane młode ziemniaki
  • 10 ugotowanych ziaren bobu
  • 1 łyżka masła,
  • sok z 1/2 limonki

Czosnek nieobrany przekroić na pół, włożyć do małej blaszki, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec aż się lekko zarumieni i zmięknie. Gotowy wyjąć, obrać z łupin i wrzucić do miksera.

Ogórki umyć, można obrać ale ja generalnie do chłodnika nie obieram. Pokroić na mniejsze kawałki i dodać do czosnku. Wlać maślankę, wszystko  zmiksować na jednolity krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z limonki, koperkiem. Odstawić do lodówki na min 1-2 h. 

Do miseczki włożyć składniki marynaty. Pstrąga porwać na mniejsze kawałki i wymieszać z pozostałymi z marynatą. Odstawić. Ziemniaki pokroić na plasterki. Bób obrać ze skórki.

Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim ziemniaki i bób, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub limonki.

Na talerz wlać porcję chłodnika, ułożyć na wierzchu smażone ziemniaki i bób oraz  marynowanego pstrąga. Posypać koperkiem. 

warsztaty, truskawki, tomek jakubiak, nalesniki, chlodnik, salatka, bernika, kulinarny pamietnik

Chrupiące sałaty ze szparagami, pomidorkami, jajem z pysznym koperkowym winegretem na kefirze
  • 2 duże garście mixu świeżych sałat
  • 4 zielone szparagi
  • łyżka masła
  • 3 rzodkiewki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 jajka
sos winegret:
  • pół szklanki kefiru
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • łyżka posiekanego koperku
  • pieprz
  • sól
  • ćwierć szklanki oliwy 
 
 
Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końce, pokroić na kawałki 2 cm. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć szparagi. Rzodkiewki pokroić na plasterki, pomidorki na połówki lub ćwiartki. W misce wymieszać sałaty, dodać rzodkiewki, pomidorki i szparagi, wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać w słoiku lub zmiksować. Gotowym sosem polać sałatę. 
W rondlu zagotować wodę z solą, włożyć jajka i gotować maksymalnie 5-6 minut. Ugotowane jajka obrać i przekroić na pół, ułożyć na sałacie. W środku powinno płynne żółtko. 
 
warsztaty, truskawki, tomek jakubiak, nalesniki, chlodnik, salatka, bernika, kulinarny pamietnik

warsztaty, truskawki, tomek jakubiak, nalesniki, chlodnik, salatka, bernika, kulinarny pamietnik

Naleśniki z limonkowo waniliową bitą śmietaną podane ze smażonymi truskawkami z pieprzem, bazylią i miętą
  • miseczka truskawek
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • garść mięty 
  • garść bazylii
  • pieprz świeżo mielony
  • sok z 2 limonek
naleśniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju
śmietana:
  • 500 ml słodkiej śmietanki 30%
  • ½ szklanki cukru pudru
  • starta skórka z 2 limonek
  • łyżka soku z cytryny
  • laska wanilii
 
 
Sos: Na patelni rozpuścić cukier aż powstanie karmel (uważać by się nie przypalił, bo będzie gorzki). Dodać pieprz, sok z limonek i chwilę razem to rozpuszczać na patelni cały czas mieszając. Wrzucić truskawki, bazylie i miętę, mieszać chwile razem aż powstanie truskawkowy  sos. Zdjąć na talerz. 

warsztaty, truskawki, tomek jakubiak, nalesniki, chlodnik, salatka, bernika, kulinarny pamietnik

warsztaty, truskawki, tomek jakubiak, nalesniki, chlodnik, salatka, bernika, kulinarny pamietnik

warsztaty, truskawki, tomek jakubiak, nalesniki, chlodnik, salatka, bernika, kulinarny pamietnik

Ciasto na naleśniki: jajka zmiksować z mlekiem, cukrem i sola. Stopniowo dodawać mąkę cały czas miksując. Następnie wlać wodę i wszystko zmiksować. Tuż przed smażeniem dodać olej i jeszcze raz wszystko wymieszać. 

warsztaty, truskawki, tomek jakubiak, nalesniki, chlodnik, salatka, bernika, kulinarny pamietnik

Porcje ciasta nakładać na rozgrzaną patelnię za pomocą chochli, rozlewając go po całej powierzchni patelni i smażyć naleśniki na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni przykryć je ściereczką. 

warsztaty, truskawki, tomek jakubiak, nalesniki, chlodnik, salatka, bernika, kulinarny pamietnik

Bita śmietana: zimną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec dodać sok z cytryny i cukier. Następne dodać ziarenka wydrążone z laski wanilii i skórkę z limonki. Całość wymieszać, schłodzić. 
 
warsztaty, truskawki, tomek jakubiak, nalesniki, chlodnik, salatka, bernika, kulinarny pamietnik

Naleśniki podawać ze śmietaną i truskawkami w sosie karmelowym.

warsztaty, truskawki, tomek jakubiak, nalesniki, chlodnik, salatka, bernika, kulinarny pamietnik

warsztaty, truskawki, tomek jakubiak, nalesniki, chlodnik, salatka, bernika, kulinarny pamietnik


warsztaty, truskawki, tomek jakubiak, nalesniki, chlodnik, salatka, bernika, kulinarny pamietnik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger