Smażony groszek cukrowy z czosnkiem

Groszek cukrowy ostatnio jest naszym stałym dodatkiem do obiadu. Smażony na maśle z dodatkiem czosnku, lekko chrupiący, będzie smakował każdemu wielbicielowi warzyw. Chyba nie można go przygotować szybciej i smaczniej. Polecam.

groszek cukrowy, warzywa, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Smażony groszek cukrowy z czosnkiem

  • 250 g groszku cukrowego
  • 1 łyżka masła (lub ciut więcej)
  • sól 
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego (lub więcej)

 

Groszek umyć i odciąć twarde końcówki. Mój groszek był już przygotowany do obróbki, więc nie musiałam nic robić. Następnie wrzucić go do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty, tak by nadal był jeszcze lekko chrupiący. Odcedzić. 

Na patelni rozgrzać masło, włożyć groszek, posypać czosnkiem, solą, pieprzem i smażyć mieszając od czasu do czasu, przez ok 4-5 minut. 

groszek cukrowy, warzywa, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

groszek cukrowy, warzywa, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


16 komentarzy:

  1. Uwielbiam groszek cukrowy, często chrupie do Netflixa ale takiej wersji z czosnkiem jeszcze nie jadłam, tym chętniej spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, tak, przepis idealny. Smaczny I szybki w przygotowaniu 🙂 Jeszcze nie zdążyłam zrobić, ale na pewno przygotuję 🥰

    OdpowiedzUsuń
  3. W takiej postaci nie jadłam groszku. Zwykle go gotuje w osolonej wodzie i zanim dodam do sałatki to zjem :) uwielbiam jego smak :) jutro trybie tak jak Ty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to musisz zmienić sposób, nie zawiedziesz się.

      Usuń
  4. Bardzo lubię groszek cukrowy i dodaję go do sałatek.
    Tak zrobionego jeszcze nie jadłam. Z czosnkiem będzie idealny.
    Robię dzisiaj :-)
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  5. W tym roku jeszcze nie jadłam, patrząc na Twoje zdjęcia nabrałam ochoty i na pewno na dniach zrobię. Dziękuję za ciekawy przepis :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny, bardzo lubię i już czekam na sezon.

    OdpowiedzUsuń
  7. Faktycznie, szybki i prosty przepis. Nie jadłam jeszcze takiego groszku więc tymbardziej czuję motywację, by sięgnąć po Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam taki groszek cukrowy. W tej wersji jeszcze nie jadłam. Trzeba będzie spróbować. Smaczne i proste do podjadania :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger