Smażony groszek cukrowy z czosnkiem
Groszek cukrowy ostatnio jest naszym stałym dodatkiem do obiadu. Smażony na maśle z dodatkiem czosnku, lekko chrupiący, będzie smakował każdemu wielbicielowi warzyw. Chyba nie można go przygotować szybciej i smaczniej. Polecam.
Smażony groszek cukrowy z czosnkiem
- 250 g groszku cukrowego
- 1 łyżka masła (lub ciut więcej)
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego (lub więcej)
Groszek umyć i odciąć twarde końcówki. Mój groszek był już przygotowany do obróbki, więc nie musiałam nic robić. Następnie wrzucić go do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty, tak by nadal był jeszcze lekko chrupiący. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć groszek, posypać czosnkiem, solą, pieprzem i smażyć mieszając od czasu do czasu, przez ok 4-5 minut.
Uwielbiam groszek cukrowy, często chrupie do Netflixa ale takiej wersji z czosnkiem jeszcze nie jadłam, tym chętniej spróbuję.
OdpowiedzUsuńDo seriali z Netflixa świetnie pasuje.
UsuńOj tak, tak, przepis idealny. Smaczny I szybki w przygotowaniu 🙂 Jeszcze nie zdążyłam zrobić, ale na pewno przygotuję 🥰
OdpowiedzUsuńDokładnie, polecam, nie zawiedziesz się.
UsuńW takiej postaci nie jadłam groszku. Zwykle go gotuje w osolonej wodzie i zanim dodam do sałatki to zjem :) uwielbiam jego smak :) jutro trybie tak jak Ty :)
OdpowiedzUsuńNo to musisz zmienić sposób, nie zawiedziesz się.
UsuńBardzo lubię groszek cukrowy i dodaję go do sałatek.
OdpowiedzUsuńTak zrobionego jeszcze nie jadłam. Z czosnkiem będzie idealny.
Robię dzisiaj :-)
Irena - Hooltaye w podróży
Cieszę się, daj znać czy ci smakowało.
UsuńW tym roku jeszcze nie jadłam, patrząc na Twoje zdjęcia nabrałam ochoty i na pewno na dniach zrobię. Dziękuję za ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Dziękuję, polecam.
UsuńPyszny, bardzo lubię i już czekam na sezon.
OdpowiedzUsuńJeszcze chwila i fakt będzie go pełno.
UsuńFaktycznie, szybki i prosty przepis. Nie jadłam jeszcze takiego groszku więc tymbardziej czuję motywację, by sięgnąć po Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńDobra motywacja, polecam.
UsuńUwielbiam taki groszek cukrowy. W tej wersji jeszcze nie jadłam. Trzeba będzie spróbować. Smaczne i proste do podjadania :)
OdpowiedzUsuńPolecam, proste i pyszne danie.
Usuń