Zupa cebulowo-pomidorowa

Jedna z naszych ulubionych zup. Najczęściej robię ją po tym jak zostanie mi niedzielny rosół, a nie mamy ochoty na klasyczną pomidorową. Wtedy do akcji wkracza cebulowa pomidorowa. Niby tak samo, niby wiele się nie zmienia ale klasyczna pomidorowa nabiera całkiem innego charakteru. Dodatek przypraw jak oregano czy kumin i słodycz cebuli zmienia tę zupę w inną pyszną i niecodzienną wersję. A ciągnący się roztopiony ser jest idealnym dodatkiem. Polecam. 

zupa, cebula, pomidory, obiad, ser, cebulowa, pomidorowa, bernika, kulinarny pamietnik

Zupa cebulowo-pomidorowa 

wywar:

  • 2-3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera 
  • 1/2 pora
  • cebula
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • kilka gałązek lubczyku
  • 1,5 l wody
zupa:
  • 4-6 cebul (w zależności od wielkości)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 
  • 2 pomidory
  • 1 szklanka passaty/przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo zmielony
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej (lub mielone chilli)
  • łyżeczka otartego oregano
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • odrobina cukru
  • ser żółty starty
  • opcjonalnie: kukurydza z puszki


Do garnka włożyć umytą porcję rosołową, oczyszczoną marchew, pietruszkę, seler, por, pęczek natki i lubczyk. Całość zalać zimną wodą. Dodać sól (ok 1 łyżki) i pieprz. Gotować wywar na małym ogniu ok 2 godziny. Gotowy wywar przecedzić. Można użyć oczywiście rosołu jaki został po gotowaniu dzień wcześniej. Następnie wlać puszkę pomidorów, dodać posiekane świeże pomidory i gotować przez 20 min. Następnie całość zmiksować, zblendować. Chodzi oto żeby kawałki pomidorów nie pływały w zupie.  

Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Dusić aż się zeszkli. Dodać drobno posiekany czosnek, chwilę razem wszystko podsmażyć, następnie wlać passatę lub przecier. Smażyć 5 minut (można troszkę podlać zupą), po czym przełożyć zawartość patelni do garnka z zupą. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, cukrem, papryką słodką i ostrą, kuminem, oregano i na wolnym ogniu podgotować jeszcze ok. 15 minut, tak by cebula nie straciła swej jędrności, ale oddała swoją słodycz zupie. Czasami dodaje do zupy na koniec jeszcze przecedzoną kukurydze z puszki. Na talerzu każdą porcję zupy posypać startym serem. Można ja tez przykryć plasterkami sera i zapiec w piekarniku lub mikrofali.  

zupa, cebula, pomidory, obiad, ser, cebulowa, pomidorowa, bernika, kulinarny pamietnik

zupa, cebula, pomidory, obiad, ser, cebulowa, pomidorowa, bernika, kulinarny pamietnik


4 komentarze:

  1. Robię cebulową zupę i to dość często ale w wersji pomidorowej jeszcze nie próbowałam. Chętnie skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam zaciekawiona połączeniem tych dwóch zup i musze powiedzieć że jesteśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni, zupa jest pyszna. Będę robić częściej, dzieciom bardzo zasmakowało. Następnym razem zapiekę pod serem tak jak Pani napisała. Maria.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ze smakowało. Zapiekana jest tez bardzo dobra.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger