Szachownica z ciasta francuskiego z kiełbaskami

Pomysł na przekąskę, męską przekąskę, bo jak coś jest mięsne, a najlepiej kiełbasiane to jest to idealne danie dla mężczyzny. Co powiecie na szachownice z ciasta francuskiego, w którą wplecione są kiełbaski lub kabanosy? Myślę, że takiej przekąsce do piwa, na imprezie czy dobrego filmu nikt się nie oprze. Kobieta również. 

przekaska, ciasto francuskie, kabanos, kielbasa, impreza, szachownica, bernika, kulinarny pamietnik


Szachownica z ciasta francuskiego z kiełbaskami
  • 1 szt. ciasta francuskiego
  • 5 szt cienkich kiełbasek lub kabanosów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średnie pomidory
  • 1 łyżeczka oregano do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • starty parmezan




Pomidory sparzyć i obrać. Czosnek, cebulę obrać pokroić. Wszystko włożyć do blendera, dodać sól oraz pieprz i zblendować. Wsypać oregano i bazylię, wymieszać. Całość przelać do garnuszka i lekko zredukować. Sos ma zgęstnieć. Można oczywiście skrócić sobie czas i wykorzystać gotowy sos pomidorowy (najlepiej domowy), w ostateczności keczup.

W międzyczasie ciasto francuskie rozłożyć na papierze, do połowy pokroić na poziome pasy. 



Część niepokrojoną posmarować sosem. Co drugi pasek ułożyć na prawą, posmarowaną stronę.



Z brzegu pomiędzy obiema częściami ułożyć 1 kiełbaskę. 



Przeplatać naprzemiennie otwierając paski raz na prawą, raz na lewą stronę, pomiędzy wkładając kolejne kiełbaski, aż powstanie kratka.



Całość z wierzchu posmarować sosem, posypać startym parmezanem. 



Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec 20 min.
Podawać póki ciepłe najlepiej ze schłodzonym napojem do dobrego filmu.

przekaska, ciasto francuskie, kabanos, kielbasa, impreza, szachownica, bernika, kulinarny pamietnik

4 komentarze:

  1. Wow, coś genialnego i do tego bardzo smakowicie podanego. Zrobię koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bo to prosta i szybka ale wyjątkowa przekąska.

      Usuń
  2. Poległam na splataniu ;D Moja wyobraźnia przestrzenna leży i kwiczy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, nie przyjmuj sie ja za pierwszym razem też miałam z tym problem ale w końcu dałam rade. W końcu i Tobie się uda. Pozrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger