Tiramisu z truskawkami

Uwielbiamy tiramisu, uwielbiamy truskawki, dlatego połączyłam obie te rzeczy i zrobiłam tiramisu z truskawkami. Takie prawdziwe, włoskie bez śmietany, tylko na żółtkach i mascarpone. Zapraszam, bo jest pycha. 

tiramisu, truskawki, deser, mascarpone, biszkopty, deser, wlochy, bernika, kulinarny pamietnik



Tiramisu z truskawkami
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 żółtka
  • 130 g cukru
  • 300 g biszkoptów lady fingers (podłużnych)
  • szklanka mocnej kawy 
  • 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • amaretto lub rum opcjonalnie 
  • truskawki



Zaparzyć szklankę mocnej kawy i ostudzić. Do kawy można dodać 3 łyżki amaretto lub rumu. Wymieszać.
Jajka przed rozbiciem skorupek włożyć do zlewu i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. W mikserze utrzeć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę (kogel mogel). Następnie dodać mascarpone i delikatnie wymieszać. 
Przygotować foremkę np 20 x 25 cm lub naczynie żaroodporne. Truskawki pokroić na plasterki. Kawę wlać do miseczki, połowę biszkoptów zanurzać na chwilę w kawie i układać na dnie formy. Przykryć 1/2 porcji kremu, na to ułożyć plasterki truskawek. Następnie położyć 2 warstwę biszkoptów namoczonych w kawie, przykryć resztą kremu i posypać kakao. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. 
Przed podaniem udekorować truskawkami. 

tiramisu, truskawki, deser, mascarpone, biszkopty, deser, wlochy, bernika, kulinarny pamietnik


tiramisu, truskawki, deser, mascarpone, biszkopty, deser, wlochy, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger