Zupa pomidorowa z klopsami i masłem orzechowym

Macie dość zwykłych pomidorówek po niedzielnym rosole? to może wypróbujecie niezwykłą zupę pomidorową? Połączyłam pomidory z masłem orzechowym i klopsikami z mięsa mielonego i mozzarellą. Smak zupy podkręcił kumin i ostra papryka. Polecam. I pamiętajcie kuchnia nie musi być nudna.


zupa, pomidorowa, maslo orzechowe, pulpety, klopsiki, obiad, pomidory, bernika, vegeta, kulinarny pamietnik



Zupa pomidorowa z klopsami i masłem orzechowym
  • 1 l rosołu lub bulionu 
  • 2 duże pomidory
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (bez cukru)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo zmielony
  • 1/3 łyżeczki kuminu 
  • dodatkowo: mozzarella, parmezan
klopsiki:


W garnku podgrzać bulion/rosół. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Pomidory pokroić w kostkę. 
Na dnie garnka rozgrzać oliwę lub olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać pokrojone pomidory i puszkę pomidorów, dusić przez chwilę, następnie wlać chochlę bulionu, wymieszać, dolać pozostały bulion. Wymieszać, doprawić oregano, bazylią, kuminem, solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
W międzyczasie przygotować klopsiki. Mięso wymieszać z vegetą, pieprzem i czosnkiem. Uformować małe kuleczki. 
Gdy zupa się zagotuje dodać do niej 2 łyżki masła orzechowego i całość zmiksować. Doprawić do smaku słodką i ostrą papryką. Zupa powinna mieć konsystencję kremu. Następnie włożyć do niej klopsiki i na małym ogniu gotować przez 5 minut. Powinny być w całości zanurzone. 
Porcje zupy z klopsikami wlać na talerze, położyć po kawałku lub kulce mozzarelli, posypać startym parmezanem.  


zupa, pomidorowa, maslo orzechowe, pulpety, klopsiki, obiad, pomidory, bernika, vegeta, kulinarny pamietnik


zupa, pomidorowa, maslo orzechowe, pulpety, klopsiki, obiad, pomidory, bernika, vegeta, kulinarny pamietnik


2 komentarze:

  1. Łał! Pierwszy raz spotykam się z takim połączeniem! :) Bardzo interesujące, na pewno wypróbuję ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się ze mogłam zaskoczyć, mam nadzieję że smak tez was zaskoczy i polubicie to połączenie. Pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger