Pesto z awokado
Jedliście kiedyś pesto z awokado? Tak wiem nie każdy lubi awokado, bo dla części z was nie ma ono wyrazistego smaku lub jest za mdłe. Ale wystarczy wzbogacić je o dodatki takie jak cytryna, suszone pomidory, ostra paprykę, czy curry by uzyskać fajny smak. A zmiksowane da nam pesto, które możemy wykorzystać do makaronu lub jako dodatek na imprezę np do krakersów lub grzanek.
Pesto z awokado
- 2 szt. awokado
- 60 g suszonych pomidorów
- pęczek świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczka curry
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- sól morska do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz
Awokado przekroić na pół, usunąć pestki, wydrążyć miąższ i przełożyć go do naczynia, w którym będziemy miksować. Umyć bazylię. Ząbek czosnku obrać i grubo posiekać. Dodać do awokado. Wsypać curry. Wszystko zmiksować na puree, dolewając oliwę z oliwek. Doprawić do smaku sokiem z połowy cytryny, solą i pieprzem. Suszone pomidory pokroić na kawałeczki. Wymieszać z pesto.
Podawać z makaronem albo tostami lub jako przekąskę do krakersów.
Uwielbiam awokado, więc na pewno wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, ciesze się i pozdrawiam.
UsuńFajny blog aż zachęca żeby skorzystać z porad.
Usuń