Pesto z awokado

Jedliście kiedyś pesto z awokado? Tak wiem nie każdy lubi awokado, bo dla części z was nie ma ono wyrazistego smaku lub jest za mdłe. Ale wystarczy wzbogacić je o dodatki takie jak cytryna, suszone pomidory, ostra paprykę, czy curry by uzyskać fajny smak. A zmiksowane da nam pesto, które możemy wykorzystać do makaronu lub jako dodatek na imprezę np do krakersów lub grzanek. 

pesto, awokado, przekaska, makaron, suszone pomidory, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


Pesto z awokado
  • 2 szt. awokado
  • 60 g suszonych pomidorów
  • pęczek świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczka curry
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek 
  • sól morska do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Awokado przekroić na pół, usunąć pestki, wydrążyć miąższ i przełożyć go do naczynia, w którym będziemy miksować. Umyć bazylię. Ząbek czosnku obrać i grubo posiekać. Dodać do awokado. Wsypać curry. Wszystko zmiksować na puree, dolewając oliwę z oliwek. Doprawić do smaku sokiem z połowy cytryny, solą i pieprzem. Suszone pomidory pokroić na kawałeczki. Wymieszać z pesto.
Podawać z makaronem albo tostami lub jako przekąskę do krakersów. 

pesto, awokado, przekaska, makaron, suszone pomidory, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger