Zakręcone drożdżówki z malinami, rabarbarem i brzoskwiniami

Te drożdżówki wzorowane na cieście melba zrobiłam na konkursie Mistrzowie Domowych Wypieków w Warszawie. Jak widzicie nie są trudne, chociaż trochę pracochłonne, ale są pyszne. Idealne na wiosenne i letnie popołudnie, do kawy, do szkoły dla dzieci. Z rabarbarem, malinami i brzoskwiniami. Polecam póki rabarbar jeszcze jest.  


drozdzowki, maliny, rabarbar, brzoskiwnie, ciasto, drozdze, drozdzowka, bernika, kulinarny pamietnik

Zakręcone drożdżówki z malinami, rabarbarem i brzoskwiniami

ciasto drożdżowe:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 g mąki pszennej (plus do podsypania)
  • 50 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 50 g miękkiego masła
sos malinowy:
  • 150 g malin
  • 2 łyżki cukru
dodatkowo:
  • około 100 g malin
  • 2 brzoskwinie
  • laska rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • kilka łyżek mleka (u mnie 3)


Drożdże rozkruszyć, dodać do ciepłego mleka razem z łyżeczką cukru. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 15-20 minut, żeby zaczęły "pracować".
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać jajka, cukier, masło oraz zaczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Można na stolnicy rękoma albo mikserem za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Gotowe uformować w kule, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.


W międzyczasie maliny na sos włożyć do rondelka, dodać cukier, gotować aż maliny się rozpadną. Odstawić do wystudzenia.


Rabarbar, obrać, pokroić w kostkę, włożyć do miseczki, zasypać 2 łyżkami cukru, wymieszać. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę. Odstawić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na omączony blat lub stolnice, ponownie krótko zagnieć. 


Podzielić na 6 równych części. Każdy kawałek rozwałkować na cienki placek. Posmarować sosem malinowym, posypać malinami, brzoskwiniami i rabarbarem.


Każdy kawałek zwinąć w roladę, ściśle wzdłuż dłuższego boku, ostrożnie żeby owoce nie wypadły i żeby nie pękła. 


Następnie przeciąć ostrym nożem przez środek na całej długości, ale z jednego końca nie, ma zostać nierozcięty. Następnie te dwie części zawinąć w warkocz, który zwinąć w koło, łącząc pod spodem ciasto z nierozciętym końcem. Robić to ostrożnie żeby owoce nam nie wypadły. 


Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia.


Piekarnik nagrzać do 180 stopni, (tryb góra/dół), włożyć blachę i piec przez około  25-30, aż ciasto będzie ładnie rumiane, a włożona wykałaczka wyjdzie z niego czysta. Po upieczeniu ostudzić.
Migdały uprażyć na suchej patelni. 
Przygotować lukier. Wymieszać mleko z cukrem pudrem, posmarować nim ostudzone drożdżówki. 


Posypać płatkami migdałowymi. 


Podać całkowicie wystudzone np z sosem waniliowym.

drozdzowki, maliny, rabarbar, brzoskiwnie, ciasto, drozdze, drozdzowka, bernika, kulinarny pamietnik


drozdzowki, maliny, rabarbar, brzoskiwnie, ciasto, drozdze, drozdzowka, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger