Smażona kapusta Pok Choi

Ostatnio pokazywałam wam zupę pho. Składa się ona z wielu dodatków, które zależą od tego co lubimy, co mamy w lodówce. W mojej znalazła się smażona kapusta pok choi. To bardzo smaczna, wdzięczna kapusta, idealny dodatek do dań nie tylko w kuchni azjatyckiej. Dlatego poniżej macie przepis na jej proste i pyszne przygotowanie, nie tylko jako wkładka do pho, ale dodatek do mięsa, czy jako samodzielna przekąska. 

pok choi, kapusta, bernika, warzywa, kuchnia azjatycka, kulinarny pamietnik, obiad, zupa pho, pho


Smażona kapusta Pok Choi
  • 2 kapusty pak choi
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • łyżka sosu sojowego
  • pieprz świeżo mielony


Kapusty przekroić na połówki. Na patelni rozgrzać olej sezamowy. Włożyć Pak Choi, polać sosem sojowym i rybnym. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut, aż kapusta zmięknie i się przyrumieni, w trakcie obracając na drugą stronę. Posypać świeżo mielonym pieprzem. Można posypać sezamem, posiekaną papryczką chili.

pok choi, kapusta, bernika, warzywa, kuchnia azjatycka, kulinarny pamietnik, obiad, zupa pho, pho

2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger