Dorsz w cieście naleśnikowym

Dorsz jako ryba to (oprócz karpi na święta)oczywiście ulubiona ryba Polaków. Niestety jak to wszystkie ryby ostatnio coraz droższa, więc i w naszym domu rzadziej niż kiedyś. A dorsz to smak lata i morza, wspomnienie pysznych ryb w cieście naleśnikowym prosto ze smażalni. Taką rybkę (gdyby nie cena) mogłabym jeść codziennie. Zapraszam na pyszny, szybki i prosty obiad. Dorsza w cieście naleśnikowym.


dorsz, ryba, ciasto, obiad, ryby, bernika, nalesnikowe, kulinarny pamietnik


Dorsz w cieście naleśnikowym
  • 1 kg filetów ryby np dorsza
  • cytryna 
  • 150 ml zimnej wody mineralnej
  • 1 jajko
  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • pieprz świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki



Świeżą rybę opłukać pod bieżącą wodą, jeśli filety są duże pokroić na pół. Ryby wytrzeć i posolić, odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia lekko opłukać i dokładnie osuszyć.
Do miski wsypać mąkę z proszkiem, stopniowo dolewać wodę, cały czas mieszając aż powstanie gładkie ciasto. Do ciasta wbić jajko, wymieszać. Ma powstać ciasto o konsystencji śmietany. Doprawić solą, papryką i pieprzem. Ponownie wymieszać. Odstawić na 30 minut.
Na głębokiej patelni mocno rozgrzać dość dużo oleju. Filety zanurzać w cieście, tak, aby były całe zakryte ciastem (można pomóc sobie palcami) i kłaść na patelnię skórą do dołu. Smażyć z każdej strony na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru ciasta. Ryba najlepiej smakuje z cytryną i frytkami oraz surówką. 

dorsz, ryba, ciasto, obiad, ryby, bernika, nalesnikowe, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger