Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem i brokulami

Obiad z resztek... tak to prawda.. ten obiad to wypadkowa tego, co wczoraj było w lodówce, a że było niewiele to i obiad wyszedł na bogato.. bo wyszła pyszna tarta, ładna, elegancka, która wystarczająco zaspokoiła głód domowników, ale i miło zaskoczyła. 


tarta, kurczak, brokuły, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, zapiekanka, pierś

Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem i brokułem 
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 niewielkie pojedyncze piersi z kurczaka 
  • 500 g brokułów
  • 1 cebula
  • 150 ml śmietany
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki tartego sera
  • olej do smażenia
  • łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • oregano
  • jajko do posmarowania



Piersi pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę na złoto. Dodać mięso, posypać solą, pieprzem czerwoną papryką i oregano. Smażyć 5-7 minut, aż nie będzie z wierzchu surowe. Brokuły podzielić na różyczki, wrzucić na 3 minuty do wrzącej osolonej wody. Następnie włożyć do miski z lodowatą wodą. Po 3 minutach dokładnie odcedzić.
Formę wyłożyć ciastem (resztki zostawić) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 3 minuty. Gdy spód się podpiecze, wysypać na dno bułkę tartą, wyłożyć brokuły, pomiędzy nie kawałki kurczaka. 
Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym serem. Doprawić solą i pieprzem. Wylać na tartę. Na wierzchu ułożyć paseczki ciasta. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 20 minut. Można podać z sosem np czosnkowym. 

tarta, kurczak, brokuły, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, zapiekanka, pierś

tarta, kurczak, brokuły, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, zapiekanka, pierś

tarta, kurczak, brokuły, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, zapiekanka, pierś

4 komentarze:

  1. Świetna tarta, moje smaki, chętnie pomysł wykorzystam. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodałam jeszcze pieczarki,fetę , kukurydze
    Z sosem czosnkowym jest pyyyychaaaa!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger