Sznycle z indyka w kremowym sosie z pomidorami i boczkiem

Kolejna wariacja na temat kremowego sosu z suszonymi pomidorami, który lubię robić z różnym mięsem i dodatkami. Były już piersi z kurczaka i polędwiczka. Tym razem na obiad miały być sznycle z indyka, a całość dania wzbogacona o koktajlowe pomidory i posypkę z boczku. Wyszło jak zawsze pysznie i bardzo kolorowo. 

sznycle, indyk, pomidory, obiad, boczek, bernika, piers, kulinarny pamietnik


Sznycle z indyka w kremowym sosie z pomidorami i boczkiem
  • 300 g sznycli z indyka 
  • 7-8 szt. pomidorów suszonych w zalewie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-7 pomidorków koktajlowych
  • 100 g boczku surowego wędzonego 
  • 250 ml bulionu (u mnie rosół z indyka i wołowiny)
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • olej np. z zalewy z suszonych pomidorów do smażenia
  • 200 ml śmietany 30% 
  • 3 łyżki śmietany 18% do zup i sosów
  • natka pietruszki



Sznycle z indyka oprószyć solą i pieprzem. Czosnek pokroić w plasterki, dodać do mięsa. Wlać 1 łyżką oleju z pomidorów. Dokładnie wymieszać. Mięso odstawić do lodówki na ok 1 godzinę. 
Cebulę drobno pokroić w kostkę. Pomidory suszone pokroić na kawałki. Pomidory koktajlowe przekroić na pół.
Boczek pokroić na małą kostkę. Rozgrzać patelnię, usmażyć na skwarki. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. 
Na patelni rozgrzać olej (rzepakowy lub ten od pomidorów), włożyć mięso (bez czosnku) i zrumienić je na złoty kolor z obu stron. Następnie dodać cebulę i plastry czosnku z marynaty, smażyć na średnim ogniu około 2-3 minut. Wlać bulion, dodać liście laurowe, ziele angielskie, paprykę czerwoną, tymianek i pokrojone, suszone pomidory i połówki koktajlowych. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, przykryć pokrywką i gotować 20 minut na małym ogniu.
Na patelnię do mięsa wlać śmietanę kremówkę, następnie dodać śmietanę kwaśną, wymieszać. Przykryć patelnię, gotować razem 3 minuty. Gotowe danie podać z ryżem, posypać zieleniną i skwarkami z boczku.

sznycle, indyk, pomidory, obiad, boczek, bernika, piers, kulinarny pamietnik

sznycle, indyk, pomidory, obiad, boczek, bernika, piers, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger