Schab w sosie paprykowym

Co zrobić ze schabu, gdy zwykłe kotlety schabowe nam się znudziły. Może tym razem "mięso w sosiku" jak to mówi moja córka. Dlatego tym razem sięgnęłam na półkę po puszkę z wędzoną papryką i postanowiłam zrobić schab w sosie pieczeniowym, ale paprykowym. Wyszedł, pyszny, konkretny obiad. Polecam. Wkrótce będzie powtórka.

schab, sos, mieso, papryka, bernika, kulinarny pamietnik, schabowe

Schab w sosie paprykowym
  • 600 g schabu w plastrach
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka wegierskiej pasty paprykowej
  • 1/2 l gorącego bulionu lub rosołu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
  • 1 łyżeczka mąki kartoflanej



Cebule pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. Na patelni z wysokim brzegiem lub szerokim garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, zeszklić, włożyć plastry schabu. Obsmażyć z obu stron do zrumienienia, posypać solą, pieprzem i słodką papryką. Całość zalać gorącym bulionem, dodać ziele angielskie, liście laurowe, ostrą paprykę. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1 godziny. Następnie dodać paprykę wędzoną, koncentrat pomidorowy, pastę paprykową, wymieszać. Dusić jeszcze 10 minut. Na koniec wlać śmietanę, wymieszać. 
W szklance, w niewielkiej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę kartoflaną, wlać do sosu, zagotować przez minutę cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Podać z kaszą lub ziemniakami.

schab, sos, mieso, papryka, bernika, kulinarny pamietnik, schabowe

2 komentarze:

  1. pycha! bardzo lubię takie dania :) paprykowy sos, to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger