Schab w sosie paprykowym
Co zrobić ze schabu, gdy zwykłe kotlety schabowe nam się znudziły. Może tym razem "mięso w sosiku" jak to mówi moja córka. Dlatego tym razem sięgnęłam na półkę po puszkę z wędzoną papryką i postanowiłam zrobić schab w sosie pieczeniowym, ale paprykowym. Wyszedł, pyszny, konkretny obiad. Polecam. Wkrótce będzie powtórka.
Schab w sosie paprykowym
- 600 g schabu w plastrach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka wegierskiej pasty paprykowej
- 1/2 l gorącego bulionu lub rosołu
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
- 1 łyżeczka mąki kartoflanej
Cebule pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. Na patelni z wysokim brzegiem lub szerokim garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, zeszklić, włożyć plastry schabu. Obsmażyć z obu stron do zrumienienia, posypać solą, pieprzem i słodką papryką. Całość zalać gorącym bulionem, dodać ziele angielskie, liście laurowe, ostrą paprykę. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1 godziny. Następnie dodać paprykę wędzoną, koncentrat pomidorowy, pastę paprykową, wymieszać. Dusić jeszcze 10 minut. Na koniec wlać śmietanę, wymieszać.
W szklance, w niewielkiej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę kartoflaną, wlać do sosu, zagotować przez minutę cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Podać z kaszą lub ziemniakami.
pycha! bardzo lubię takie dania :) paprykowy sos, to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńpolecam i dziękuje, pozdrawiam serdecznie.
Usuń