Pasta z makreli z kaparami i chilli

Mój mąż bardzo lubi pastę z makreli, ale tradycyjna mu się już dawno znudziła, dlatego szukam innych kombinacji smakowych, żeby ją urozmaicić. Ostatnio wykorzystałam do niej kapary i papryczki pepperoni, dzięki czemu uzyskałam całkiem inny, nowy smak. Polecam. Pasta  idealna na śniadanie, kolację, czy przekąskę ze świeżym chlebem.

pasta, makrela, chilli, kapary, sniadanie, chleb, bernika, kulinarny pamietnik

Pasta z makreli z kaparami i chilli
  • makrela wędzona
  • jajko ugotowane na twardo
  • 2 ogórki konserwowe (u mnie domowe)
  • oliwki czarne
  • 3-4 kapary owoce (duże)
  • 1-2 papryczki chilli pepperoni marynowane
  • 2 łyżki majonezu
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • sól do smaku



Z makreli zdjąć skórę, usunąć wszystkie ości. Oczyszczoną rybę przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. 
Ogórki,, jajko, oliwki, kapary, chilli pokroić w drobną kostkę. Wszystko dodać do miski z rybą, wymieszać dokładnie. Dodać majonez, do smaku doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, ponownie wymieszać. Gotową pastę podać ze świeżym pieczywem.

pasta, makrela, chilli, kapary, sniadanie, chleb, bernika, kulinarny pamietnik


2 komentarze:

  1. Mój mąż tez lubi pasty z makreli, chyba wypróbuję twoje przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger