Murzynek z nutellą
Murzynek z nutellą, słyszeliście o takiej wersji? Nie, to koniecznie musicie zrobić. Ciasto jest pyszne i szybkie do zrobienia. Robi się je akurat tyle czasu ile nagrzewa się piekarnik. I w mig znika. A polewa jest genialna. Piękna, błyszcząca i miękka. Może przygotujecie go na święta? Smacznego. Przepis z sieci.
Murzynek z nutellą
- 250 g masła
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki nutelli (+1 łyżka nutelli do polewy)
- 1,5 szklanki mąki
- 7 łyżek wody
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
W garnuszku, na niewielkim ogniu rozpuścić masło, cukier,wodę, kakao i nutellę. Zagotować. Odlać 1/4 szklanki na polewę, a resztę lekko ostudzić. Formę najlepiej keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką.
Oddzielić żółtka od białek. Do jednej miski z żółtkami dodać mąkę, proszek do pieczenia i przestudzoną masę kakaową. Dokładnie mieszać. Osobno ubić na sztywno białka. Dodać białka do ciasta i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto do przygotowanej keksówki i wstawić na ok. 40 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Chłodne ciasto wyjąć z blaszki, przełożyć na talerz lub kratkę.
Do odłożonej 1/4 szklanki polewy dodać 1 łyżkę nutelli, podgrzać całość w kąpieli wodnej (ustawić nad garnuszek z gotującą się wodą, mieszać aż się wszystko połączy). Polać wierzch i boki ciasta. Odstawić.
Nie wstawiajcie ciasta do lodówki bo polewa stwardnieje i stanie się matowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz