Kostka kokosowa piernikowa

Co szybkiego podać gościom gdy przyjdą świętować akurat do was Sylwestra? Co słodkiego można zrobić w miarę szybko i prosto? Najlepsza w tym wypadku jest kostka kokosowa, czyli lamingtony. Ja zawsze wykorzystuje ten przepis w awaryjnych sytuacjach, tym bardziej że skladniki do niego mam zawsze i myślę że wy także. Do dzisiejszej wersji dodałam trochę przyprawy do piernika dzięki czemu uzyskałam świąteczny smak.  Polecam kazdemu. 
A Wam z okazji Sylwestra i nadchodzącego Nowego Roku życzę szampańskiej zabawy, spełnienia marzeń i wszystkiego dobrego!!!





Kostka kokosowa piernikowa

biszkopt:
  • 3 jajka 
  • 15 łyżek cukru 
  • 15 łyżek oleju 
  • 15 łyżek mleka 
  • 14 łyżek mąki
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
polewa:
  • 125 g masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 10 łyżek cukru 
  • 3-4 łyżki kakao
dodatkowo:
  • wiórki kokosowe około 300 g



Piekarnik rozgrzać do 190st. Mąkę z przyprawą i proszkiem przesiać. Mikserem ubić jajka z cukrem na biały krem, zmniejszyć obroty do min i dodawać stopniowo po łyżce kolejne składniki wg podanej wyżej kolejności. Blaszkę o wymiarach ok 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia, wlać do ciasto, piec ok 25-30 min, do "suchego patyczka". Wyjąć pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić na kwadraty.
Zrobić polewę zagotowując w garnku wszystkie składniki. Polewa powinna być gęsta. Na miseczkę wysypać kokos.
Każda kostkę biszkoptu zanurzać w polewie z obu stron a następnie wkładać do kokosu obsypując ja dokładnie z każdej strony. Ja robię to za pomocą widelców. Gotowe kostki odłożyć na kratkę do zastygnięcia. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger