Kostka kokosowa piernikowa
Co szybkiego podać gościom gdy przyjdą świętować akurat do was Sylwestra? Co słodkiego można zrobić w miarę szybko i prosto? Najlepsza w tym wypadku jest kostka kokosowa, czyli lamingtony. Ja zawsze wykorzystuje ten przepis w awaryjnych sytuacjach, tym bardziej że skladniki do niego mam zawsze i myślę że wy także. Do dzisiejszej wersji dodałam trochę przyprawy do piernika dzięki czemu uzyskałam świąteczny smak. Polecam kazdemu.
A Wam z okazji Sylwestra i nadchodzącego Nowego Roku życzę szampańskiej zabawy, spełnienia marzeń i wszystkiego dobrego!!!
Każda kostkę biszkoptu zanurzać w polewie z obu stron a następnie wkładać do kokosu obsypując ja dokładnie z każdej strony. Ja robię to za pomocą widelców. Gotowe kostki odłożyć na kratkę do zastygnięcia. Smacznego!
A Wam z okazji Sylwestra i nadchodzącego Nowego Roku życzę szampańskiej zabawy, spełnienia marzeń i wszystkiego dobrego!!!
Kostka kokosowa piernikowa
biszkopt:
- 3 jajka
- 15 łyżek cukru
- 15 łyżek oleju
- 15 łyżek mleka
- 14 łyżek mąki
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 10 łyżek cukru
- 3-4 łyżki kakao
- wiórki kokosowe około 300 g
Piekarnik rozgrzać do 190st. Mąkę z przyprawą i proszkiem przesiać. Mikserem ubić jajka z cukrem na biały krem, zmniejszyć obroty do min i dodawać stopniowo po łyżce kolejne składniki wg podanej wyżej kolejności. Blaszkę o wymiarach ok 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia, wlać do ciasto, piec ok 25-30 min, do "suchego patyczka". Wyjąć pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić na kwadraty.
Zrobić polewę zagotowując w garnku wszystkie składniki. Polewa powinna być gęsta. Na miseczkę wysypać kokos.Każda kostkę biszkoptu zanurzać w polewie z obu stron a następnie wkładać do kokosu obsypując ja dokładnie z każdej strony. Ja robię to za pomocą widelców. Gotowe kostki odłożyć na kratkę do zastygnięcia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz