Uda z gęsi na kapuście z pieczarkami

Dzisiaj 11 listopada. To nie tylko święto odzyskania Niepodległości przez Polskę, ale także święto poznańskich rogali Marcińskich i Święto Gęsi. Ja z tych trzech okazji najbardziej lubię gęś i to właśnie ją zawsze na 11 listopada przygotowuję. Ostatnio miałam okazję przygotować gęś na potrzeby firmy Poltino. Razem z córką, która mi dzielnie pomagała przygotowałyśmy uda gęsie na kapuście z pieczarkami i piwem jabłkowym. Wyszły przepyszne. Niestety nie jest to danie dietetyczne, ale raz na jakiś czas wielbiciele tego gatunku mięsa mogą sobie pozwolić na taką zachciankę. Zapewniam że warto. A was zapraszam do obejrzenia filmiku jak zrobić takie udka z gęsi i przygotowania ich nie tylko ma Marcina, ale także na najbliższe święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. 
Film powstał dzięki agencji Mucha nie siada


Uda z gęsi na kapuście z pieczarkami
  • 2 uda gęsie (ok. 800 g)
  • 500 g kapusty kiszonej (domowa lub kupna)
  • garść suszonych śliwek
  • paczka pieczarek mrożonych Poltino (lub 200 g świeżych)
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3 cebule
  • 3 liście laurowe
  • kilka kropel tabasco
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 250 ml piwa jabłkowego lub cydru
marynata do gęsi:
  • sól
  • pieprz
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku


Uda z gęsi oczyścić z pozostałości piór, opłukać i osuszyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z solą, pieprzem, majerankiem. Masą natrzeć dokładnie mięso, wstawić do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na noc.
Kapustę odcisnąć. Jeśli jest bardzo kwaśna najpierw lekko przepłukać zimną wodą, jeśli jest wasza domowa to nie trzeba. Poszatkować. Cebule pokroić w kostkę, czosnek na plasterki. Śliwki przekroić na pół. Pieczarki jeśli mamy świeże pokroić na plasterki, mrożone dajemy prosto z torebki.
Rozgrzać bardzo mocno dużą patelnię. Uda położyć na suchej patelni, tłuszcz sam się z nich wytopi w trakcie smażenia. Nogi podsmażyć z obu stron na rumiano, następnie zdjąć je z patelni i odstawić na bok. Na tłuszcz z pieczenia udek włożyć cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać kapustę, wymieszać, ponownie kilka minut razem smażyć, następnie dodać pieczarki i śliwki, podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem i tabasco. Na koniec wlać wlać piwo jabłkowe lub cydr. Całość wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 st (bez termoobiegu, tylko grzałka góra dół). Na dno naczynia do zapiekania włożyć całą kapustę, na wierzch ułożyć podsmażone udka z gęsi, skórą do dołu. Przykryć. Piec przez godzinę, po tym czasie uda odwrócić na druga stronę i piec jeszcze ok godziny. Następnie naczynie odkryć, zwiększyć temperaturę do 220°C i piec jeszcze kilka minut, aż skóra nam zbrązowieje, ładnie się przyrumieni. Podać udka razem z kapustą.



2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger