Golonka z wolnowaru
Jak wolnowar to i golonka w końcu musiała z niego być. Robiła się przez noc i wyszła pyszna, idealna, krucha, delikatna i soczysta. Taka jak powinna. Mąż zachwycony. A najlepsze ze wszystko robiło się samo i niczego nie trzeba było pilnować. Taki obiad to ja lubię.
Golonka z wolnowaru
- 2 golonki świeże o wadze około 1 kg każda
- cebula
- główka czosnku
- 2 ząbki czosnku
- marchewka
- 2 łyżki papryki słodkiej
- sól (wg uznania)
- łyżka musztardy
- łyżka ziaren kminku
- pieprz świeżo mielony
- łyżka majeranku
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- łyżka oleju
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- szklanka wody lub rosołu lub piwa
- łyżka oleju
Golonki umyć, osuszyć. Jeśli posiadają włosy, należy je opalić nad ogniem. Następnie zrobić w nich głębokie nacięcia na ok 1 cm. W moździerzu utrzeć ziarna kolendry, wymieszać je z papryką, przeciśniętymi 2 ząbkami czosnku, musztardą, solą, pieprzem, kminkiem, majerankiem. Marynatą natrzeć golonki, w tym nacięcia, włożyć do misy wolnowaru. Wstawić całość na kilka godzin do lodówki. Następnie rozgrzać olej na patelni, włożyć golonki i mocno je przyrumienić z każdej strony. Włożyć ponownie do wolnowaru. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Marchewkę obrać i pokroić na grube plastry. Nieobraną główkę czosnku przekroić na pół. Cząstki warzyw włożyć między golonki razem z ziarnami ziela angielskiego oraz liśćmi laurowymi. Do golonki na dno wlać wodę lub piwo. Przykryć garnek, ustawić na LOW na 8 h lub 4-5 godzin na HIGH. W trakcie raz odwrócić, by się równo upiekły.
ależ bym zjadła takie pyszności
OdpowiedzUsuńnie ty jedna. pozdrawiam.
UsuńDzisiaj właśnie kupiłam golonkę :) Wchodzę na FB a tu golonka :) Wspaniałe umysły myślą podobnie ;) hahaha Ale ja robię w szybkowarze :) Jest już w lodówce i czeka na jutrzejszy obiadek :) Musi poleżeć w przyprawach :D
OdpowiedzUsuńja kiedyś tez robiłam w szybkowarze, ale wole z wolnowaru.
UsuńSala weselna, w której organizowaliśmy imprezę też podała taką golonkę. Pychotka <3
OdpowiedzUsuńto popularne danie. :)
UsuńTylko po co musztarda skoro nie została użyta?
OdpowiedzUsuńWitam, błąd został już poprawiony.
Usuń