Tzatziki

To chyba najpopularniejszy sos jaki dotarł do Polski z Bałkanów. Kto nie zna tzatzików? Chyba nie na takiego człowieka w Polsce, który by do grilla nie podał tzatzików. To sos rodem z Grecji z jogurtu, ogórków i przypraw. Idealny do pieczonych mięs, klopsików, czy jako dip do sałatek i przekąsek. My go uwielbiamy, a wy?

tzatziki, jogurt, ogorek, grill, sos, bernika,kulinarny pamietnik

Tzatziki
  • 350 ml jogurtu (najlepiej gęsty, który się nie rozpłynie)
  • ogórek szklarniowy (1 duży lub 2 małe)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • posiekana natki pietruszki lub koperek
  • świeżo mielony pieprz


Jogurt powinien być gęsty dzięki czemu nie spłynie na dno sałatki. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku, pieprz, sok z cytryny. Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do jogurtu. Całość wymieszać. Posiekać koperek lub natkę, wymieszać z sosem. Odstawić na chwilę do schłodzenia. 

tzatziki, jogurt, ogorek, grill, sos, bernika,kulinarny pamietnik


2 komentarze:

  1. Uwielbiam grecką kuchnie, ten sos mogłabym jeść zawsze i do wszystkiego.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger