Fuczki bieszczadzkie placki z kapusty kiszonej

Ci co odwiedzają Bieszczady pewnie je znają, bo fuczki to podkarpacka potrawa rodem z Bieszczad. W oryginale przygotowuje się ją z ugotowanej, kiszonej kapusty, ale wiele przepisów na które natrafiam w sieci radzi bezpośrednio użyć kapusty kiszonej bez jej wstępnej obróbki i chyba nawet to lepiej, bo placki przygotowuje się bardzo szybko i są pyszne niezależnie od miękkości tej kapusty. A mi takie kwaskowate bardzo smakują. Polecam je zrobić z młodej kiszonej kapusty. Palce lizać. Z tej porcji wyszło mi 10 placków. Po 3 każdy z nas był wystarczająco najedzony.  
fuczki, placki, kapusta kiszona, bernika, obiad, kulinarny pamietnik, kuchnia polska


Fuczki bieszczadzkie placki z kapusty kiszonej
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 2 cebule  
  • olej rzepakowy do smażenia


Kapustę kiszoną dobrze odsączyć, dokładnie odcisnąć, drobno posiekać. Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, dodać jajka. Ciasto zmiksować na gładką masę o konsystencji ciasta naleśnikowego. Kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy dodać do ciasta. Dokładnie wszystko wymieszać. 
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić na plasterki. 
Porcje ciasta nakładać łyżką na patelni, w środek wcisnąć po 1-2 plasterki cebuli. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Usmażone placuszki odsączyć na ręczniku papierowym. Podać takie naturalne bez niczego lub z sosem czosnkowym. 

fuczki, placki, kapusta kiszona, bernika, obiad, kulinarny pamietnik, kuchnia polska

fuczki, placki, kapusta kiszona, bernika, obiad, kulinarny pamietnik, kuchnia polska

2 komentarze:

  1. To chyba będzie moje ulubione jesienne danie. Super.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger