Chleb bananowy z orzechami

Pyszne i szybkie ciasto, czyli co zrobić z nieładnymi brązowymi bananami. Zrobić chlebek bananowy. Na blogu jest już kilka przepisów na to ciasto ale my je lubimy i za każdym razem staram się robić inny. Tym razem z dodatkiem orzechów. Ciasto jest wilgotne, lekko chrupiące i pyszne.  Idealne na  każdą okazję. Polecam. Przepis od Simply Sated.

chleb, bernika, banan, ciasto, orzechy, deser, kulinarny pamietnik, banana bread

Chleb bananowy z orzechami
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka orzechów pekan lub orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej świeżo startej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 duże banany bardzo dojrzałe, brązowe
  • 1 banan normalny (na chleb)
  • 1/4 szklanki jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • 2 duże jajka 
  • 6 łyżek masła stopionego
  • gruby cukier brązowy do posypania na wierzch




Rozgrzej piekarnik do 175 °. Orzechy podprażyć na suchej patelni, 
Formę, keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką. 
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier biały i brązowy, gałkę, cynamon, skórkę z pomarańczy, proszek do pieczenia, sodę i sól. W innej misce wymieszać jogurt, banany rozgniecione, masło i jajka. Dodać składniki mokre do składników suchych. Wymieszać łyżką (nie używać miksera). Na koniec dodać orzechy i ponownie całość wymieszać. 
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Świeżego banana pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta. Posypać wierzch brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika i piec ok 55 min. Ostudzić w formie przed wyjęciem. 


chleb, bernika, banan, ciasto, orzechy, deser, kulinarny pamietnik, banana bread

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. o tak idealny. na śniadanie, obiad i kolacje.

      Usuń
  2. o mniam! akurat mam banany takie trochę zdechłe więc z pewnością upiekę chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, zapewniam ze to będzie udana lokata bananowa :)

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger