Ciasto cukiniowo-cytrynowe

Dawno niczego nie piekłam, dlatego gdy nadszedł weekend postanowił uszczęśliwić moją rodzinę jakimś słodkim wypiekiem. Mój wybór padł na ciasto, które jakiś czas temu sobie upatrzyłam, ale nie było okazji go upiec. Główne składniki to cukinia i cytryna, dzięki czemu ciasto jest lekko zielone, mocno cytrynowe, wilgotne i przepyszne. W dodatku bardzo proste, więc każdy bez problemu je zrobi. Zapraszam.

ciasto, cukinia, cytryna, pieczenie, deser, babka, bernika, kulinarny pamietnik

Ciasto cukiniowo-cytrynowe
  • 1 szklanka oleju rzepakowego lub winogronowego
  • 150 g greckiego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki startej ze skórką cukinii (około 1 dużej cukinii)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
polewa:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • starta skórka cytrynowa



Rozgrzać piekarnik do 180 st. Foremkę 2 małe keksówki lub jedną dużą jak u mnie o długości 36 cm natłuścić i wysypać bułką tartą.

Do dużej miski wsypać cukier, wlać olej, grecki jogurt, sok z cytryny. Wszystko dokładnie ubić do konsystencji "śmietany". Następnie dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie masę miksując. W osobnej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Przesiać, dodać skórkę z cytryny, wymieszać, całość wsypać do miski z mokrymi składnikami. Wymieszać na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników. Na koniec dodać startą cukinię i ekstrakt z wanilii. Ponownie wymieszać. Ciasto wlać do foremki lub foremek. Piec przez 55-60 minut lub do momentu, aż wykałaczka z ciasta wychodzi czysta. Wyjąć, odstawić do ostudzenia. Chłodne wyjąć z blaszki, odstawić na kratkę.

Przygotować polewę. Wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem. Posmarować glazurą wierzch ciasta. Posypać startą skórką z cytryny.    

ciasto, cukinia, cytryna, pieczenie, deser, babka, bernika, kulinarny pamietnik

ciasto, cukinia, cytryna, pieczenie, deser, babka, bernika, kulinarny pamietnik

8 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger