Schab w boczku z wolnowaru

Wolnowar wrócił do łask.. koniec ze zjadaniem resztek poświątecznych, czas na konkretny obiad. Dzisiaj nowa propozycja, która oczywiście może być też daniem rodzinnym, świątecznym, imprezowo-karnawałowym, czyli wolno pieczonych schab owinięty w boczek. Polecam serdecznie, bo to fajna odskocznia od tradycyjnego schabu, a do tego mięso soczyste i aromatyczne, dzięki długiemu procesowi pieczenia w niskiej temperaturze.




Schab w boczku z wolnowaru
  • ok 1,20 do 1,50 kg schabu bez kości
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól ok łyżki
  • pieprz do smaku
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka jasnego brązowego cukru
  • plastry pokrojonego na bekonu/boczku (u mnie dwa opakowania)



Schab posmarować łyżką oleju rzepakowego. Sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać. Posmarować tą mieszaniną mięso z każdej strony, odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wierzch schabu posmarować brązowym cukrem. Mięso owinąć bekonem/boczkiem, tak by plasterki delikatnie na siebie zachodziły. Wieprzowinę ułożyć w wolnowarze, ustawić opcje LOW i gotować pod przykryciem przez 5 godzin. Po tym czasie mięso powinno być miękkie w środku a boczek z wierzchu chrupiący.
Jeśli jednak boczek z wierzchu się nie przyrumieni tak jak powinien, wystarczy włożyć schab na 15 -20 minut do piekarnika na 180 st z opcja np grill lub górna grzałka. Mięso w środku nadal pozostanie soczyste.


Pokroić na plastry, podać z ulubionymi dodatkami. Pasują tutaj ziemniaki lub puree, bo z pieczenia mięsa zostaje dość sporo sosu, który można wykorzystać.

  

6 komentarzy:

  1. wow, musi być obłędnie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak i bardzo soczyste, jak nie schab.

      Usuń
  2. Pierwszy raz widzę taki przepis. Z pewnością ciekawie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, zakup wolnowaru to była jedna z moich najlepszych decyzji.

      Usuń
  3. Już wiem co zrobie dzisiaj po pracy;D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger