Schab w boczku z wolnowaru
Wolnowar wrócił do łask.. koniec ze zjadaniem resztek poświątecznych, czas na konkretny obiad. Dzisiaj nowa propozycja, która oczywiście może być też daniem rodzinnym, świątecznym, imprezowo-karnawałowym, czyli wolno pieczonych schab owinięty w boczek. Polecam serdecznie, bo to fajna odskocznia od tradycyjnego schabu, a do tego mięso soczyste i aromatyczne, dzięki długiemu procesowi pieczenia w niskiej temperaturze.
Poniżej info co zrobić, gdy nie mamy wolnowaru.
Poniżej info co zrobić, gdy nie mamy wolnowaru.
Schab w boczku z wolnowaru
- ok 1,20 do 1,50 kg schabu bez kości
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól ok łyżki
- pieprz do smaku
- 4 ząbki czosnku
- łyżka jasnego brązowego cukru
- plastry pokrojonego na bekonu/boczku (u mnie dwa opakowania)
Schab posmarować łyżką oleju rzepakowego. Sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać. Posmarować tą mieszaniną mięso z każdej strony, odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wierzch schabu posmarować brązowym cukrem. Mięso owinąć bekonem/boczkiem, tak by plasterki delikatnie na siebie zachodziły. Wieprzowinę ułożyć w wolnowarze, ustawić opcje LOW i gotować pod przykryciem przez 5 godzin. Po tym czasie mięso powinno być miękkie w środku a boczek z wierzchu chrupiący.
Jeśli jednak boczek z wierzchu się nie przyrumieni tak jak powinien, wystarczy włożyć schab na 15 -20 minut do piekarnika na 180 st z opcja np grill lub górna grzałka. Mięso w środku nadal pozostanie soczyste.
Dla osób nieposiadających wolnowaru. Wszystkie kroki zrobić jak we wpisie, ale naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 st. i piec mięso w takiej niskiej temperaturze przez na 6 h. (grzałka góra dół). Potem można wyjąć z sosu i podrumienić.
Jeśli jednak boczek z wierzchu się nie przyrumieni tak jak powinien, wystarczy włożyć schab na 15 -20 minut do piekarnika na 180 st z opcja np grill lub górna grzałka. Mięso w środku nadal pozostanie soczyste.
Dla osób nieposiadających wolnowaru. Wszystkie kroki zrobić jak we wpisie, ale naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 st. i piec mięso w takiej niskiej temperaturze przez na 6 h. (grzałka góra dół). Potem można wyjąć z sosu i podrumienić.
Pokroić na plastry, podać z ulubionymi dodatkami. Pasują tutaj ziemniaki lub puree, bo z pieczenia mięsa zostaje dość sporo sosu, który można wykorzystać.
wow, musi być obłędnie pyszne :)
OdpowiedzUsuńo tak i bardzo soczyste, jak nie schab.
UsuńPierwszy raz widzę taki przepis. Z pewnością ciekawie smakuje.
OdpowiedzUsuńpolecam, zakup wolnowaru to była jedna z moich najlepszych decyzji.
UsuńJuż wiem co zrobie dzisiaj po pracy;D Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńciesze się, pozdrawiam.
Usuń