Ekspresowa zupa syczuańska z klopsikami

To jedna z nielicznych zup, którą bardzo lubimy i co jakiś czas do niej wracamy... chociaż bez bicia muszę się przyznać że nigdy nie jadłam oryginału, więc jak smakuje naprawdę nie mam pojęcia. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia chińska - encyklopedia sztuki kulinarnej" z 1992r. Zazwyczaj robię ją tak jak w oryginale czyli z mięsem - schabem, ale tym razem postanowiłam włożyć do niej klopsiki i zrobić ją zdecydowanie szybciej, czyli z gotową mieszanką warzyw chińskich. Zupa jest ostra, kwaskowata i energetyczna. I za to ją lubimy.

zupa, syczuanska, chiny, klopsiki, indyk, bernika, kulinarny pamietnik


Ekspresowa zupa syczuańska z klopsikami
  • 1 l rosołu (najlepiej wywar chiński z tego przepisu )
  • 150 g kapusty pekińskiej
  • 150 g makaronu ryżowego lub sojowego
  • 2 cebulki szalotki lub 1 cebula 
  • mała czerwona papryczka chilli
  • 1/2 opakowania mrożonki warzyw - mieszanka chińska
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • pieprz świeżo mielony wg smaku
  • łyżeczka startego imbiru
  • opcjonalnie dla ostrości 1/3 łyżeczki pasty sambal oelek lub innego sosu chilli 
  • zielona część dymki
  • 2 łyżki oleju
klopsiki:
  • 500 g mielonego mięsa (u mnie z indyka) 
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka sosu ostrygowego
  • łyżeczka oleju sezamowego




Mięso wymieszać z przyprawami, odstawić na 15 minut. Następnie uformować z niego małe klopsiki.
Kapustę poszatkować, cebulki/cebulę pokroić w piórka, papryczkę drobno posiekać.
Zagotować w dużym garnku rosół (lub bulion). Rozgrzać w woku olej. Kapustę, cebulę i papryczkę podsmażyć metodą stir-fry czyli szybko i dużym ogniu cały czas mieszając (ok. 3 minuty). Do rosołu wrzucić to co podsmażyliśmy oraz mieszankę warzywną, zagotować. Dodać ocet, sos sojowy, olej sezamowy, imbir, pieprz i wszystko razem pogotować jakieś 5 minut. Dodać klopsiki, gotować 10 minut. Na koniec do wrzącej zupy wrzucić makaron, który przez 3 minuty zmięknie w zupie. Jeśli zupa jest zbyt łagodna dodać sos lub pastę chilli.Zupę przelać do miseczek, posypać zieloną dymką lub kiełkami.

zupa, syczuanska, chiny, klopsiki, indyk, bernika, kulinarny pamietnik

zupa, syczuanska, chiny, klopsiki, indyk, bernika, kulinarny pamietnik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger