Indyk z kaszą, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dzisiaj propozycja na dietetyczny obiad, z ulubionym ostatnio przez nas mięsem czyli indykiem. Wykorzystam do niego mrożony szpinak, suszone pomidory i kaszę gryczaną firmy Lestello. Po dodaniu jogurtu zamiast śmietany danie jest lżejsze ale nadal smaczne, bo wszystko pysznie się ze sobą komponuje. Uwierzcie mi na słowo. To do dzieła, jedzmy zdrowo, dużo kaszy. Ja wybrałam kaszę gryczaną, bo jest ona doskonałym dodatkiem do obiadu, zawiera dużo błonnika i witamin z grupy B, jest źródłem magnezu i żelaza. Mogą ją jeść także osoby z alergią na gluten, a to ważne szczególnie przy np diecie u osób z tarczyca Hashimoto. 

indyk, szpinak, suszone pomidory, tarczyca, hashimoto, bez glutenu, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Indyk z kaszą, szpinakiem i suszonymi pomidorami 
  • 500 g indyka (może być gulaszowe lub sznycle z piersi)
  • 250 g szpinaku mrożonego (może być świeży)
  • 6 szt. suszonych pomidorów z zalewy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 100-150 g kaszy gryczanej białej Lestello



Na patelni rozgrzać olej. Mięso delikatnie doprawić solą i pieprzem. Jeśli mamy sznycle można je pokroić na mniejsze kawałki. Ja miałam duże kawałki mięsa na gulasz i takie smażyłam. Włożyć na patelnie i obsmażyć. Cebule i czosnek drobno posiekać, dodać do mięsa. Smażyć chwile, aż cebula się zeszkli, następnie całość przykryć i dusić przez kilka-kilkanaście minut w zależności od wielkości kawałków aż mięso zmięknie. Można w trakcie podlać odrobiną wody, żeby mięso się nie przypaliło. Na patelnie dołożyć szpinak, pestki dyni i pokrojone w paski suszone pomidory. Dusić wszystko chwilę razem. Na koniec dodać jogurt, wszystko dokładnie wymieszać. Chwile razem podgrzać, doprawić do smaku. 
W międzyczasie ugotować kasze gryczaną na sypko wg przepisu na opakowaniu. Kaszę odsączyć i dodać do mięsa na patelni. Delikatnie wmieszać w sos. 

indyk, szpinak, suszone pomidory, tarczyca, hashimoto, bez glutenu, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

indyk, szpinak, suszone pomidory, tarczyca, hashimoto, bez glutenu, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

8 komentarzy:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wierzę na słowo bo kaszę gryczaną uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie obiady uwielbiam :) Szybkie w przygotowaniu, zdrowe i bardzo smaczne. Super zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę świetne danie obiadowe. Smacznie i zdrowo. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger