Papryka marynowana

Marynujemy. Dzisiaj w roli głównej papryka w swojej klasycznej odsłonie czyli papryka marynowana. Niezastąpiona na każdym stole podczas spotkań, przyjęć, imprez. Warto zrobić sobie na zimę kilka słoiczków i korzystać gdy tylko mamy ochotę. Prosty przepis, proste wykonanie. Zapraszam.

bernika, papryka, papryka marynowana, marynowanie, przetwory, sloik


Papryka marynowana
  • 2 kg papryki
  • 2 duże cebule
  • główka czosnku
  • po 3 ziarna ziela angielskiego na słoik
  • po 3 ziarna pieprzu ziarnistego
  • po 1 liściu laurowym na słoik
  • po 1/2 łyżeczki gorczycy
  • po łyżce oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego na słoik
zalewa:
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli

Składniki zalewy włożyć do garnka, całość zagotować. Po zagotowaniu odstawić, aby zalewa lekko ostygła.

Papryki umyć, wyczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na paski szerokości 2-3 cm. Cebule pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Na dno słoików wrzucić gorczycę, ziele angielskie, pieprz, 2-3 pasterki czosnku (może być cały ząbek), liść laurowy, kilka piórek cebuli. Paprykę ściśle włożyć do  starannie umytych i wyparzonych słoików. Wlać zalewę oraz łyżkę oliwy lub oleju. Wytrzeć brzegi słoiczków i zakręcić suchymi, czystymi zakrętkami. Włożyć do garnka wyłożonego na dnie ściereczką lub papierem, zalać wodą słoiki do 2/3 wysokości i pasteryzować je 10 min od momentu zagotowania się wody, jeśli są to słoiki do 350 ml. Większe pasteryzować 15-20 min.  Po zakończeniu pasteryzacji, wyciągnąć słoiki na blat, na ściereczkę, odwracając je do góry nogami (zakrętkami na dół). Zostawić do ostygnięcia.  

bernika, papryka, papryka marynowana, marynowanie, przetwory, sloik

bernika, papryka, papryka marynowana, marynowanie, przetwory, sloik

12 komentarzy:

  1. Witam, czy będzie post na temat marynowania cukinii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. samo jako takiej cukinii marynowanej nie przewiduje, w zakładce przetwory są sałatki z cukinii marynowane. jeśli mi sie uda będą jeszcze 2 wpisy na cukinie sałatkową.

      Usuń
  2. Od wielu lat robiłam paprykę z własnego przepisu, w tym roku spróbowałam Twojego i od tej pory będę korzystała jedynie z Twojego, doskonałe proporcje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za przepis. Zamarynowałam paprykę pierwszy raz ! Udało się.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, milo mi, mam nadzieje że będzie smakować. pozdrawiam.

      Usuń
  4. Świetny przepis! Moje papryczki są właśnie w trakcie pasteryzacji! Nie mogę się doczekać efektów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i mam nadzieję że będą smakowały. pozdrawiam.

      Usuń
  5. oho! rewelacyjny przepis! Zabieram się za marynowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A później w zimie można korzystać do woli - oj smakuje taka papryczka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zimą jest najlepsza. Lato zamknięte w słoiku.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger