Młoda kapusta kiszona
Czy kisiliście kiedyś młodą kapustę? Jeśli nie to duży błąd, który musicie natychmiast naprawić. Bo taka kapusta jest pyszna i niezwykle zdrowa. I wystarczą zaledwie 3 dni by się cieszyć jej smakiem. Obiecuje że zaraz zrobicie kolejną jej porcje.
Młoda kapusta kiszona
- 1-2 główki młodej kapusty
- główka czosnku
- kawałek korzeń chrzanu ok 6 -10 cm
- łyżka kminku
- pęczek koperku
- łyżka soli kamiennej (lub więcej w zależności od smaku)
Kapustę obrać z ciemnych zewnętrznych liści. Wyciąć głąb i poszatkować. Można użyć do tego malaksera można pokroić nożem. Czosnek obrać, podzielić na ząbki, chrzan obrać, pokroić na paseczki. Warzywa (kapustę, chrzan i czosnek) włożyć do miski, zasypać solą, dodać kminek, wymieszać. Odstawić na 30 minut, aż kapusta puści sok, zmięknie, zmniejszy swoją objętość i łatwiej ją ubijać w naczyniu.
Przygotować naczynie do kiszenia - kamionkę albo słoiki. Na dno włożyć wczesnej odcięty liść kapusty. Kapustę przełożyć do naczynia, przekładając gałązkami koperku, lekko ugniatając, dociskając, by z kapusty wycisnąć sok. Wierzch przykryć kolejnym liściem kapusty i docisnąć jak przy kiszeniu ogórków talerzykiem i jakimś dodatkowym obciążeniem. Odstawić na 3 dni w temperaturze pokojowej. Gotowe. Smacznego.
nigdy nie robiłam ale często kupuje, czas zrobić samej.
OdpowiedzUsuńfajny przepis, chętnie zrobię taką kapustę.
OdpowiedzUsuńRobiłem wielokrotnie, przepis jest prawidłowy.
OdpowiedzUsuńTylko jedna uwaga - te 3 dni oczekiwania na zakwaszenie to stanowczo za krótko!
Kapusta smaczna będzie dopiero po tygodniu, a u mnie kisi się 2 tygodnie, zanim zaczynamy jeść. Warto poczekać.