Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

Uwielbiam lato, uwielbiam lipiec, bo można się do woli cieszyć smakiem fasolki szparagowej. Przyrządzam ją prawie codziennie, nie tylko smażona z bułką bo mój ulubiony sposób to wersja a'la bolognese. Czyli makaron do mięsa mielonego zamieniam na ugotowaną fasolkę i jest pysznie. 


Fasolka szparagowa z mięsem mielonym
  • 300 g fasolki żółtej szparagowej
  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub mieszanego woł-wp
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 250 ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
  • oregano suszone ok 1-2 łyżeczek
  • bazylia świeża lub suszona
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • łyżka oleju rzepakowego
  • opcjonalnie do smaku ostra papryka lub kilka kropel tabasco


Fasolkę szparagową, umyć, odciąć końcówki, włożyć do gotującej się osolonej wody. Gotować ok 10-12 minut. Odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebule zeszklić. Dodać mięso mielone, czosnek, doprawić solą i pieprzem, smażyć ok 5 minut. Gdy mięso się zetnie wlać passate lub przecier pomidorowy, wymieszać, dodać do smaku oregano, bazylię (świeże listki drobno posiekać), wymieszać. Można doprawić ostrą papryką lub tabasco, by sos miał wyraźniejszy smak. Na koniec do sosu włożyć fasolkę i wszystko razem wymieszać.






17 komentarzy:

  1. Całkiem jak makaron bolognesse:!

    OdpowiedzUsuń
  2. Skorzystałam z przepisu raz, a jutro z ostatniej już chyba fasolki na świeżo w tym sezonie, powtórka - dzieki za smaczny pomysł wykorzystania fasolki,pozdrawiam Bożena.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można użyć zielonej fasolki szparagowej mrożonej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście. każda fasolka będzie dobra. pozdrawiam.

      Usuń
  4. Ale mnie przyciągnęłaś:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kilka dni temu robiłem ta fasolkę z mielonym
    Nie miałem na stanie oregano
    Wyszło wszystko idealnie.
    Dodałem 3 malutkie rozdrobnione papryczki chili.
    (Robiłem mniej więcej 2,5 porcji co w przepisie jest)

    Dzisiaj dodałem 1,5 łyzeczki oregano i wyszło Lipnie.
    Przepis jest dobry fasolka ekstra
    Ale
    Rada na przysLosc
    Nie dawajcie do tego przepisu oregano!
    Jeśli już dajecie to tylko odrobinkę.

    Pozdrawiam Bolek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super i dobra rada na przyszłość. ja lubię oregano i dodaje prawie do wszystkiego ale tutaj nie za duzo bo faktycznie może zepsuć smak.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger