Medalion z polędwiczki wieprzowej na chrupkim chlebku
Niedawno pokazywałam wam tę polędwiczkę wieprzową w cieście francuskim. Dzisiaj to samo danie prezentuje w innej odsłonie, bardziej lunchowej czy jako kolacje albo przekąskę dla gości. Zapraszam na jej niecodzienną odsłonę. 
Medalion z polędwiczki wieprzowej w cieście francuskim na chrupkim chlebku
- 1 szt ciasto francuskie
 - 1 szt polędwiczka wieprzowa ok 500 g
 - 2 szt kromki chleba typu wasa
 - 8 szt plastrów szynki szwarcwaldzkiej
 - 50 g posiekanej kapusty pekińskiej
 - 1 szt cebula dymka
 - 1 łyżka oleju rzepakowego
 - 1 szt żółtko
 - dodatkowo kilka kromek chleba typu wasa
 - 75 g jarmużu
 
- 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
 - 3 szt filetów anchois
 - 1 łyżka kaparów
 - 2 szt listki bazylii
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
 
- 2 łyżki oleju
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 łyżka sos sojowy
 - 1 szt liść laurowy
 - 3 szt gałązki tymianku
 - 1 łyżeczka papryka czerwona mielona
 - 1/2 łyżeczki pieprz świeżo mielony
 - 1 łyżeczka musztardy Dijon
 - 1 szczypta soli morskiej
 
Polędwiczkę opłukać i dokładnie osuszyć.
Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Włożyć do niej mięso, obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na min 2 h a najlepiej na całą noc.
Na patelni rozgrzać olej, położyć polędwiczkę i zrumienić przez 2 minuty z każdej strony. Wyłączyć. Kromki chleba zmielić. Obtoczyć w tym mięso. Na desce rozłożyć plasterki szynki jeden obok drugiego, tak żeby zachodziły na siebie, pośrodku położyć polędwiczkę i zawinąć ją w szynkę.
Kapustę pekińską i cebulę drobno posiekać. Ciasto rozwinąć na papierze, położyć na środek kapustę z cebulą, przełożyć na to na środek polędwiczkę zawiniętą w szynką. Ciasto zawinąć dokładnie dookoła polędwiczki. Brzeg ciasta podwinąć pod spód. Ułożyć na na blasze wyłożonej pergaminem. Z resztek ciasta wyciąć dekoracje np listki, ułożyć na wierzchu ciasta. Całość posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 30 minut.Wyjąć i odstawić na 4 minut przed pokrojeniem. Pokroić na grube plastry uważając żeby nie pokruszyć ciasta.
Przygotować tapenadę: bardzo drobno pokroić oliwki, anchois, czosnek, bazylię oraz kapary. Można to zmielić razem. Wymieszać z oliwą z oliwek lub dobrej jakości olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
Każdą kromkę chleba chrupkiego posmarować tapenadą. na to ułożyć po kilka listków jarmużu. Na wierzch położyć plaster polędwicy wieprzowej w cieście. Wszystko skropić oliwą z oliwek lub dobrej jakości olejem rzepakowym.




Smacznie ;))
OdpowiedzUsuńdziękuje.
UsuńAllllle to pięknie i smacznie wygląda!!!! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńSerdeczności!!!!
polecam warto.
UsuńŚwietnie się prezentuje, a smak na pewno wyjątkowy ;-)
OdpowiedzUsuńdziękuje za miłe słowa.
UsuńŚwietny przepis,a zdjęcie....je się oczami, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło. danie wyjątkowe i wyjątkowo się przy nim starałam.
UsuńTo na prawdę niesamowite danie.
OdpowiedzUsuńciesze sie. pozdrawiam.
Usuń