Chipsy z jarmużu z patelni

Zdrowa, warzywna przekąska z liści jarmużu to chipsy. Upieczone liście jarmużu smakują wybornie, trochę jak popcorn, trochę jak prażone migdały. Idealnie nadają  się jako dodatek do zup czy przekąsek. Polecam. 


Chipsy z jarmużu z patelni
  • 100 g liści jarmużu 
  • oleju rzepakowy
  • sól np himalajska 

Liście jarmużu dokładnie umyć, odciąć łodygę, a liście osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na mniejsze części. Jeśli mamy kupioną paczkę jarmużu to tylko oderwać twarde kawałki łodygi. Rozgrzać patelnie najlepiej teflonową. Zmniejszyć ogień, ułożyć porcję jarmużu, skropić olejem i posypać solą. Smażyć prawie cały czas obracając liście i potrząsając patelnią. Są gotowe gdy liście są chrupiące i zaczną brązowieć.  


1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger