Ciastka czekoladowe z karmelkami

Święta to także czas nieograniczonych słodkości. Rzadko robię ciastka, więc tym bardziej postanowiłam przygotować coś szybkiego, nieskomplikowanego, coś co bez wątpienia można postawić na świątecznym stole czy zapakować jako prezenty dla dzieci pod choinkę. Co prawda nasze cukierki karmelki nie rozpuszczają się jak w oryginalnym przepisie, ale też nie są takie twarde po upieczeniu, wręcz ich chrupkość fajnie harmonizuje z miękkim czekoladowym ciastkiem. Źródło.



Ciastka czekoladowe z karmelkami
  • 175 g masła
  • 75 g cukru 
  • 75 g brązowego cukru 
  • 2 jajka
  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g kakao gorzkiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g orzechów włoskich
  • 150 g ciemnej czekolady gorzkiej
  • 100 g cukierków karmelków
  • cukier puder
  • pergamin 


Mikserem ubić na krem ​​jajka z białym i brązowym cukrem. Masło i czekoladę Wedel rozpuścić w miseczce nad garnkiem z gotującą się woda. odstawić  do ostudzenia. Do miski wsypać make, kakao i proszek, wymieszać, przesiać. Orzechy drobno posiekać. Do kremu jajecznego stopniowo wlewać masło z czekoladą, cały czas ubijając. Na koniec do ciasta stopniowo wsypać mąkę z kakao, orzechy, dokładnie  wszystko wymieszać. 


Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Dużą blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia.
Za pomocą łyżki do lodów nabierać porcje ciasta, w środek wkładać po 1 karmelku, szczelnie zakleić ciastem. 


Następnie  wycisnąć masę z łyżki na pergamin. 


Zachować odstępy żeby ciastka mogły urosnąć. 


Wstawić do piekarnika. Piec przez 10 minut. Wyjąć ciastka, będą jeszcze miękkie, odstawić na 5 minut żeby wystygły i stwardniały, wtedy dopiero zdjąć z blachy. Posypać cukrem pudrem.
Z tej porcji wyszło mi 24 sztuki. Zamknąć w szczelnym pojemniku żeby były miękkie.





9 komentarzy:

  1. Wow, wyglądają przepysznie, coś w sam raz dla łakomczuchów ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię ciec (i jeść!) ciasteczka, Twoje wyglądają przepysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam <3 Muszą być słodziutkie :]
    zapraszam http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Te ciasteczka muszą smakować rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczyma wyobraźni już je czuję w buzi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam i niestety moje karmelki w środku są bardzo twarde :-( Nie wiem czy złe cukierki kupiłam, czy po prostu tak ma być. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no cóż nasze karmelki nie sa takie jak te z angielskich przepisów, u mnie tez cukierki byly troche twardawe.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger