Zapiekanka angielska

Jesień, chłodne południa to idealny czas na powrót do dań jednogarnkowych, sycących, rozgrzewających. Takim daniem jest angielska zapiekanka cottage pie czy shepherd's pie. Wzorując się a nich zrobiłam tak zapiekanek, jednak nie użyłam do niej mięsa mielonego ale mięso gulaszowe z łopatki. Danie zapiekłam w małych naczyniach dzięki czemu każdy mógł swobodnie zjeść swoją porcję. Taki gulasz zapieczony pod ziemniakami wzbogaconymi o dodatek kremowego serka jest niebanalnym, aczkolwiek kalorycznym daniem. Porcja dla 4-5 osób.


Zapiekanka angielska
  • 1 kg łopatki wieprzowej na gulasz
  • 50 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • 2 łyżki sosu worcester
  • gruszka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 750 ml rosołu (lub bulionu)
  • posiekana natka pietruszki
  • łyżeczka tabasco
  • liść laurowy
  • 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g fasolki zielonej (mrożonej)
puree
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • opakowanie serka kremowego z gruszką (można użyć zwykłego)
  • 50 g sera żółtego startego



Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące. Cebule i czosnek drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać garnek, dodać boczek, podsmażyć, żeby się wytopił, dodać olej, dorzucić mięso, cebulę i czosnek. Przesmażyć kilka minut razem. Zalać wszystko rosołem, dodać paprykę, sos worcester, liść laurowy, sól, pieprz. Gotować pod przykryciem 45 minut. Następnie dodać tabasco, pokrojone na połówki pomidory koktajlowe, fasolkę szparagową, gruszkę pokrojoną w kostkę. Gotować razem jeszcze 10 minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. 
W międzyczasie ugotować ziemniaki w osolonej wodzie przez 20 minut, aż będą miękkie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem, kremowym serkiem i serem. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Przełożyć mięso do płytkiego naczynia żaroodpornego albo małych naczynek. Na mięsie ułożyć równą warstwę purée ziemniaczano-serowego, ja użyłam do tego szprycy. Piec przez 35-40 minut, aż wierzchnia warstwa się przyrumieni. 




2 komentarze:

  1. Zimą często przyrządzam właśnie shepherd's pie :) Syci i rozgrzewa :) Fajny pomysł z podaniem mini zapiekanek :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger