Sernik na zimno z owocami i World Baking Day 2014

Dzisiaj 18 maja, na całym świecie obchodzony jest World Baking Day 2014, czyli Światowy Dzień Pieczenia. To święto wszystkich tych którzy uwielbiają by ich dom pachniał świeżym ciastem i którzy kochają swoimi słodkościami obdarowywać innych. 
W tym roku akcja odbywa się pod hasłem "Dla kogo Ty upieczesz?" zachęcając do upieczenia ciasta bliskiej wam osobie: rodzicom, rodzeństwu, dzieciom, małżonkowi, kolegom z pracy, czy sąsiadce. Piękna idea prawda?  
Samą akcje, wirtualne laurki z zobowiązaniem do wypieku oraz zbiór przepisów, które można wykorzystać znajdziecie na stronie World Baking Day.

W tej akcji i ja postanowiłam wziąć udział i przygotowałam ciasto dla mojej córki Kamili, by pokazać jej jak dla mnie jest ważna, jak ją cenię, podziwiam za konsekwencje i realizacje celów, za zaangażowanie się w pomoc dla innych i by osłodzić jej ciężką końcówkę roku szkolnego.
A wy dla kogo coś dzisiaj upieczecie?


Sernik na zimno z owocami

spód:
  • 100 g ciasteczek oreo
  • 1/2 szklanki kokosu
  • 100 g ciasteczek amaretti
  • 1/4 kostki margaryny Kasia
masa:
  • 500 g sera mielonego twarogowego z wanilią
  • galaretka z owoców leśnych
  • 2 łyżki żelatyny
  • szklanka śmietany kremówki 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mrożonych owoców (maliny, porzeczka, truskawki, jagody)
dodatkowo:
  • truskawki
  • śmietana kremówka
  • ciasteczka oreo


Amaretti i oreo rozdrobnić najlepiej używając malaksera na drobny pył, albo rozbić tłuczkiem w woreczku. Wsypać do miseczki. Dodać kokos.  Kasię roztopić i gorącą dodać do herbatników, wymieszać. Masą wykleić spód blaszki. U mnie mała tortownica o średnicy 18 cm. Wstawić do lodówki. 
Truskawki umyć, kilkanaście przekroić wzdłuż na polówki i ściąć zaokrąglone brzegi, ułożyć je wzdłuż brzegów tortownicy, środkiem na zewnątrz na dnie z ciasteczek.
Mrożone owoce zmiksować z serkiem twarogowym. Ubić śmietankę kremówkę i delikatnie wymieszać ją z masą serową. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody (czyli w połowie ilości zalecanej) i odstawić do lekkiego ostygnięcia. 

Przygotować żelatynę zalewając ją niewielką ilością zimnej wody, żeby przez chwilę napęczniała. Podgrzać mleko i do gorącego dodać żelatynę, dokładnie mieszając aż się rozpuści. Wlać mleko z żelatyną do masy, dodać galaretkę. Wymieszać wszystko dokładnie. Masę wylać do formy pomiędzy truskawki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. 
Gotowe ciasto delikatnie obkroić wzdłuż formy , zdjąć obręcz z tortownicy. Kremówkę ubić na sztywno i wycisnąć na wierzch dekoracyjne kwiatki. W każdy włożyć ciasteczko oreo. Środek udekorować truskawkami.




17 komentarzy:

  1. Piękne ciasto- córka na pewno była szczęśliwa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyjątkowe ciasto dla wyjątkowej osoby.. piękne..

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały dowód matczynej miłości:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny ten serniczek, córka musiała być zachwycona :) Ja bym była :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszedł Ci fantastycznie. Nie mogę się napatrzeć na te piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Będę robić sernik na zimnoo! będę robić sernik na zimno! ;]

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Widać, że sezon truskawkowy startuje - pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe , zjadła bym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. co to znaczy pół szklanki kokosu??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miałam na myśli pół szklanki wiórków kokosowych.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger